Касовите апарати

Правителството продължава да прави всичко възможно, за да тушира напрежението в обществото, като дава по нещо на всеки бранш. Естествено с парите на данъкоплатците.

Поредната порция „ утеха” е за фирмите в „сивия сектор“ и беше раздадена вчера от сравнително новия финансов министър Кирил Ананиев.

Изведнъж след години усилия и отлагане се отказа от въвеждане на нови изисквания към софтуера на фирмите.

Официалният мотив е в обществения отзвук и „множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават“.

Какво се оказва на практика?

Общоизвестна истина е, че между 30% и 40 % от родния бизнес все още е в т.нар „сив сектор” т.е не отчита целия си оборот и съответно не плаща реалните данъци на държавата. За сравнение на Запад делът на „сивата икономика“ е средно около 10 на сто.

Проблемът беше взет присърце от бившия вече финансов министър Владислав Горанов, който изразяваше твърда готовност това да се промени.

Като основен проблем той често е визирал факта, че Министерството на финансите не може да осигури модерни начини за контрол на оборота на бизнеса и че въвеждането на нов софтуер ще помогне да данъчните да събират повече приходи.

Беше свършил и основната работа в желанието си да вкара новите методи и да събере повече данъци в хазната.

Но уви. Многогодишните му усилия бяха зачеркнати от решението на наследника му. Така на практика държавата губи допълнителни 1/3 приходи, които би могла да събере и да се похвали не с 120 милиарда, а защо не и с 150 милиарда лева Брутен вътрешен продукт.

Тогава би имало много повече пари и за пенсионерите, и за образование и за подпомагане на безработните.

Но държавата просто се отказа

Оказа се, че след като дълго правителството ни убеждаваше, че има нужда от новия софтуер протестите решиха въпроса за няколко часа.

Кирил Ананиев провали усилията на Горанов и абдикира пред популизма, жертвайки интересите на множеството българи.

И всичко в името на това правителството да оцелее още няколко месеца на власт. Но очевидно залозите са големи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук