Още двама потенциални кандидати за президентските избори в Египет се оттеглиха от надпреварата, разчиствайки пътя към победата на действащият държавен глава Абдел Фатах ал Сиси.

Става дума за началника на футболния отбор „Замалек“ Мортада Мансур, който днес заяви през профила си във „Фейсбук“, че няма да се кандидатира за президент, въпреки първоначалните си намерения. Малко по-късно от участие в изборите се отказа и ръководителят на най-старата либерална партия в страната „Ал Уафд“ Саид Ел Бадави, който дори обяви подкрепата си за Сиси.

Преди тях в сряда и адвокатът по правата на човека Халед Али, смятан за последния истински съперник на Сиси, също отстъпи.

Така в момента единствено Сиси, който е на власт от 2014 г., е потвърдил кандидатурата си за изборите, насрочени за 26 март.

Останалите желаещи имат време да се регистрират до понеделник (29 януари).

Според египетското законодателство кандидатите за президент трябва да съберат одобрението на минимум 20 депутати или поне 25 000 регистрирани гласоподаватели с минимум 1000 подписа от поне 15 провинции.

От декември, един по един, всички вероятни претенденти на президентския пост или се оттеглиха мистериозно, или бяха осъдени на затвор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!