Гражданският съдия Александър Ангелов е новият председател на Софийския районен съд. Това реши днешното заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Всички 14 от съдийската колегия на ВСС предпочетоха този кандидат.

Ангелов е съдия от 2009г., когато започва работа като „младши“ в РС-Монтана, после е командирован в СРС, а от 2016г. е титулярен съдия там. Първо е гледал наказателни дела, после преминава в гражданско отделение.

При представянето си обяви свръхнатовареността за един от най-сериозните проблеми на съда, но бе категоричен – наказанието на магистратите може да е само крайна мярка. Залага на комуникацията между ръководството и съдиите.

Ангелов посочи, че мониторинг на натовареността трябва да се извършва в самото начало, защото иначе лесно всеки проблем стига до фаза, когато съдията задължително става за наказание или дори за уволнение.

Като двата най-спешни проблема, които го очакват, той посочи – преместването на Наказателното отделение в новата сграда и предстоящото напускане от съда на голям брой съдии, които са спечелили конкурси за СГС. Ангелов има и огромната подкрепа от Общото събрание на съдиите на СРС – нещо, с което кадровиците от ВСС донякъде изненадващо се съобразиха.

Затова пък активно се говори, че за вярна служба през няколкото месеца като и.ф. шеф на СРС, Стефан Милев е подготвян за титуляр на Специализирания наказателен съд – мястото, където ГЕРБ се канят да пратят всички дела за корупция по високите етажи, не без енергичното одобрение на главния прокурор Сотир Цацаров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!