Александър Манолев
На снимката: Александър Манолев

Размерът на вътрешните и външните инвестиции през 2018 г. се очаква да достигне 20 млрд. лв., съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и направи уточнението, че обобщените данни на НСИ все още не са публикувани. Той участва във форума „Земеделие и икономика. Тенденции и предизвикателства“, организиран от „Предприемачи – ГЕРБ“ в с. Старосел, съобщиха от Министерството на икономиката.

„В България няма спад на инвестициите, точно обратното – наблюдава се устойчив ръст“ – подчерта Александър Манолев.

Той обясни разликите между индикаторите „преки чуждестранни инвестиции“, който измерва БНБ, и данните за „бруто образуване на основен капитал“, които обобщава НСИ.

„Ако искаме да придобием представа за растежа ни е по-добре да наблюдаваме данните на НСИ, защото те обобщават както външните, така и вътрешните инвестиции в реалната икономика. А те показва устойчив растеж“ – твърди министърът.

По думите му ръст има и в данните на БНБ, но те се актуализират за значителен период – около 15 месеца.

„В резултат днес медиите пишат, че има спад на инвестициите, а всъщност данните не са окончателни. Когато се обобщят обаче и се види реалният ръст, това спира да е новина, защото вече е минало поне година“, подчерта икономическият заместник-министър.

Той показа графика, която детайлно онагледява процеса за 2017 г. – разликата между предварителни и обобщени данни съобщени от финансовата институция е близо 1 млрд. лв. увеличение за цялата година. Същата тенденция се наблюдаваше и през 2018 г.

„Нещо повече, по данни на „Евростат“, по дял на инвестициите от БВП, България се нарежда преди страни като Италия, Гърция, Люксембург, Обединеното кралство и се изравнява със Словакия“, каза още зам.-министър Манолев.

Неговата прогноза е за нов ръст на инвестициите през 2019 г., като аргументира това с нагласите на чуждестранния бизнес у нас. Според изследване Германо-българската търговска камара, близо 90% от немските компании у нас биха инвестирали отново в България, ако имат тази възможност. Подобни са нагласите и сред шведския бизнес – 94% от компаниите опериращи в България, планират да разширят или запазят дейността си у нас, стана ясно от изнесените данни.

„Постигнахме значителни резултати за последните 10 години, които често самите ние не отчитаме. Разбира се проблеми имаме и днес и се надявам с общи усиля да ги решаваме“, допълни Александър Манолев.

Той представи действията, които Министерството на икономиката и останалите институции предприемат за намаляване на административната тежест. Подробно засегнат бе и един от основните проблеми на бизнеса през последните години – недостигът на кадри на пазара на труда.

„Дългосрочното решение е масово застъпване на дуалното обучение и подготовката на специалисти, от които компаниите имат нужда“, подчерта икономическият заместник-министър.

По думите му институциите работят в тясна координация по темата, а Министерството на икономиката вече е предприело няколко конкретни стъпки в тази посока – разработен е образец на трудов договор между работодател и ученик; изготвена е отраслова карта на регионите и предстои да се създаде онлайн регистър на работодателите, които отговарят на изискванията за провеждане на дуално обучение.

В днешния форум участие взе и министърът на земеделието и горите Румен Порожанов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук