След като във вторник български адвокати протестираха срещу опитите на държавата да ги превърне в доносници срещу собствените им клиенти и обещаха масова стачка в цялата страна, стана ясно, че ще бъдат инициирани промени в спорния Закон за мерките срещу изпирането на пари.

Работна група ще прецизира текстовете, стана ясно след провела се среща при председателя на парламента Цвета Караянчева.

Освен Караянчева, в нея участваха председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, както и ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Очевидно днешното решение да се направят корекции в закона идва след няколко првели се срещи. Във вторник протестиращите адвокати опитаха да внесат във Висшия адвокатски съвет писмо с исканията си, но в сградата откриха само две секретарки.

Обяснено им бе, че ръководството на органа, който по принцип трябва да защитава интересите им, е на среща в парламента. Вече със сигурност занем каква е била темата й.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обясни, че работната група ще бъде създадена в рамките на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, чийто ръководител е Цветанов, а в нея ще участват представители на адвокатурата и експерти.

„Съвместно да направим необходимите изменения, за да може да се създаде по-голяма ефективност по прилагането на закона“, уточни той.

Председателят на адвокатския съвет Ралица Негенцова благодари за бързата реакция на парламента и изрази надежда в най-скоро време прецизирането на правните норми да бъде извършено.

Първото заседание на работната група е насрочено за вторник следващата седмица, от 13.00 часа.

„На първо място да успокоим адвокатурата, за да не се правят тези погрешни тълкувания и внушения, че се създава някакво доносничество спрямо ДАНС на всички техни клиенти. Това, което ще се постараем да направим, е действително да гарантираме, че директивата ще се изпълни на 100% и няма да има репутационна щета за България“, каза от своя страна Цветан Цветанов.

Адвокатите са недоволни от изискванията да сигнализират в ДАНС, когато имат съмнения, че техни клиенти се занимават с пране на пари. По думите им това е нарушение на адвокатската тайна, която е регламентирана в Конституцията и в Закона за адвокатурата.

Адвокатската колегия негодува и срещу липсата на обществено обсъждане преди приемането на закона, както и срещу бездействието на Висшия адвокатски съвет, който не е защитил интересите им.

Следващият насрочен протест на гилдията пред съдебните палати беше за утре следобяд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук