Александър Морфов.
Александър Морфов. Снимка: БГНЕС

Режисьорът Александър Морфов е бил дисциплинарно уволнен от Народния театър, съобщи във Facebook съпругата му – актрисата Рени Врангова. След няколкомесечен скандал между Морфов и пиарката на театъра – бившият депутат от ДПС Велислава Кръстева, и Кръстева публикува в социалните мрежи съобщение, че от 1 март няма да е част от екипа на театъра.

Скандалът в Народния театър “Иван Вазов” започна на 29 октомври, когато след представление на “Хъшове” в знак на протест главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета и изкърти табелката с името на Велислава Кръстева – завеждащ “Връзки с обществеността” в театъра от миналото лято насам, а преди това дългогодишен пиар на ДПС, двукратно депутат от партията и приближена до нейния почетен председател Ахмед Доган. Конкретният повод за гнева му бе видео от изборите на 2 октомври, в което тя придружава Доган до избирателната секция.

Последва остра размяна на реплики между засегнатите в социалните мрежи и медиите, както и оставка на Захари Карабашлиев – тогава главен драматург на театъра, също назначен в екипа от избрания през април нов директор Васил Василев.

Тогава оставка внесе и Явор Гърдев – част от режисьорския триумвират в Народния, заедно с Морфов и Диана Добрева, създаден по идея на Василев. Оставката му обаче беше с “дата на валидност”, за да може да осъществи предстоящата си премиера на “Великденско вино”.

Част от актьорите подкрепиха новия си директор, който на няколко пъти бе посочван от предишния служебен министър на културата Велислав Минеков като заслужаващ крайна дисциплинарна мярка заради политическото според него назначение на Кръстева, за непредоставяне на документация за външни фирми, с които Народният театър работи, и т.н. Те направиха подписка в подкрепа на Василев, поискаха оставката на Минеков и дори се обърнаха към президента Румен Радев, за да го призоват да бъде медиатор в конфликта. По-късно проф. Минеков се оказа единственият сменен министър в новия служебен кабинет.

Друга група от театъра, начело с Валери Йорданов, Албена Колева и още немалко актьори застанаха твърдо в защита на Морфов – доказан режисьор от международна величина, като направиха контраподписка в негова подкрепа.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук