Навални арест Москва
На снимката: Арестът на Навални на летище "Шереметиево"

Осъденият критик на Кремъл, Алексей Навални, обяви гладна стачка, съобщи „Комерсант“. Той обяви това в Инстаграм от колонията във Владимирска област, където излежава присъда от 2 години и 8 месеца.

„Обявявам гладна стачка с искане за съобразяване със закона и допускане на лекар да ме посети“, написа Навални.

Според думите му, стачката ще продължи, докато не получи подходящо медицинско лечение за силни болки в гърба и изтръпване в краката, а досега вместо помощ, той е бил измъчван с лишаване от сън.

Опозиционерът заяви в понеделник, че е получил близо дузина предупреждения за поведението си, откакто е бил затворен миналия месец и има риск да бъде пратен в карцера.

Алексей Навални излежава присъда от две години и половина по обвинения в присвояване, които според него са политически мотивирани. Негови съюзници и активисти за правата на човека твърдят, че наказателната му колония се ползва с една от най-лошите слави в Русия и са изразили опасения за здравето му.

44-годишният Навални заяви, че през последните четири седмици е получил 10 официални забележки от затворническите власти, включително шест от надзирателите в сегашния му затвор в град Покров извън руската столица.

„Ако получите две забележки, можете да отидете в наказателна килия и това е неприятно, условията там са близо до изтезания“, написа той в Инстаграм. И добави, че в момента служителите на затвора обмислят отправянето на още предупреждения срещу него.

Прегрешенията му включват ставане преди определеното време, отказ за гледане на „идиотска“ видеолекция и споменаване пред началника на затворническото му отделение, че би искал да „пие кафе“, вместо да прави упражнения.

Припомняме, че Алексей Навални беше арестуван при завръщането си в Русия в средата на януари от Германия, където прекара месеци, възстановявайки се от почти фатално отравяне с нервнопаралитичен агент през август, за което обвини Кремъл.

Той беше осъден от районния съд в област Киров за злоупотреба с публични средства. Първоначално Навални получи 3,5 години условна присъда и трябваше да заплати глоба от 500 хил. рубли. В началото на февруари, обаче, Симоновският съд в Москва замени условната присъда на опозиционерът с ефективна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!