на снимката: лидерът на СДСМ Зоран Заев

РС Македония официално става част от проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ и газова електроцентрала „Александруполис“, заяви  на пресконференция премиерът Зоран Заев.

Меморандуми за сътрудничество бяха подписани днес в Скопие между енергийните компании на Северна Македония и Гърция.

„Участието ни в изграждането на терминала за втечнен природен газ близо до Александруполис в Гърция ще създаде възможност за постоянно, стабилно снабдяване с природен газ на страната, откъдето газът ще бъде разпределен по-широко в региона. Целта на правителството е да приложи зеления сценарий като най-приемлив за развитието на страната, който трябва да осигури икономически и екологични ползи“, заяви премиерът Зоран Заев преди подписването на меморандумите.

Според него, страната вече няма да бъде краен потребител на природен газ само от един източник, а ще бъде важен преходен маршрут за природен газ в цяла Югоизточна Европа.

Плановете на страната включват нови газови връзки с Косово, Албания и Сърбия. Чрез свързването със страните от Западните Балкани, Северна Македония ще се превърне в транзитен маршрут за природен газ и целта е да стане част от енергийния център на Балканите, се казва в официално изявление.

Северна Македония ще участва с 25% в газовата електроцентрала с мощност 800 мегавата, а прогнозната инвестиция е повече от 380 милиона евро. В газовия терминал с дължина 17 км и капацитет 5,5 милиарда кубически метра делът на страната е 10% на стойност около 370 милиона евро. Планът е за въвеждане в експлоатация до 2023 г., съобщава МИА.

Миналата година, България също стана част от проекта чрез националния оператор „Булгартрансгаз“.  Включването на Скопие ще даде възможност за диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ не само за Македония, но и за Централна Европа. За момента Македония получава всичкия си природен газ от България и той е руски по произход. През Александруполис се предвижда доставката на „синьо гориво“ от различни източници, включително и от САЩ, които проявяват огромен интерес към терминала.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!