АЕЦ
Изглед от строежа на АЕЦ "Белене"

Република Северна Македония временно оттегля инвестициите си от българската атомна централа „Белене“ и ще пренасочи инвестициите си към гръцката газова централа в Александруполис.

Това обяви в рамките на енергийния форум в Скопие изпълнителният директор на АД „Електрани“ на Северна Македония (ЕСМ) Васко Ковачевски.

Взимането на това решение той обясни с аргумента, че гръцката електроцентрала има по-добри перспективи да бъде реализирана по-скоро от българския проект за атомна електроцентрала, предаде МИА.

„От българска страна досега няколко пъти имаше закъснения и отлагания за „Белене“, няма никакви изгледи за старт на тази електроцентрала и затова се фокусираме върху други проекти, по-специално комбинираната газова централа в индустриалната зона в Александрополис, Гърция, която считаме за по-обещаваща и с повече шансове да бъде реализирана в разумен срок. За нас е важно да осигурим надеждно снабдяване с енергия от множество източници и да подобрим работата на нашата компания. И, разбира се, това да се случи в обозримо бъдеще“, каза Ковачевски.

В правителството, както беше посочено, са сформирани работни групи, които да координират въпроса за бъдещата инвестиция на страната в Гърция.

Електроцентралата в Гърция ще има инсталирана мощност до 800 мегавата, в която страната чрез АД ЕСМ ще 25% собственост. Това значително ще подобри дейността на компанията по отношение на стабилното производство на електроенергия.

През август 2019 г. АД ЕСМ, следвайки инструкции на правителството, изпрати писмо до България с намерение да инвестира в “Белене“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!