минималната заплата
на снимката: Президентът на КНСБ Пламен Димитров

570 лева да стане минималната пенсия в страната и 1200 лева – минималната работна заплата. Исканията са на изпълнителния комитет на КНСБ, оповестени в специално обръщение по повод предстоящите избори в България на 4 април 2021 г.

Несъмнено изборите за 45-ото Народно събрание се провеждат в сложен за България, Европейския съюз и света период,  се казва ощи в обръщението на КНСБ , в което се набляга и на засиленото международното напрежение и геополитическото противопоставяне между глобалните сили.

Средна заплата от 2400 лева

КНСБ настоява за реализация на конкретни мерки за обосновано нарастване на доходите от труд. То е осъществимо чрез въвеждане на адекватни системи за оценки на труда и гарантиране на колективното трудово договаряне, така че към края на мандата да достигне размер от най-малко 1200 лв, а средната – над 2400 лв. Настояваме за темпове на конвергенция в доходите,пише още в съобщението.

КНСБ настоява за 870 лева средна пенсия

КНСБ намира за изпълнима цел постигането на 38, 7 млрд. лева разходи за социално осигуряване, подпомагане и грижи, и здравеопазване. Това ще позволи подобряване адекватността на системите за социална защита и тяхното въздействие. Казано в цифри минимум 20 -22 млрд.лв ще отидат за пенсии. Съответно минималният месечен доход за пенсионер ще достигне поне до 570 лв. Размерът на средната пенсия ще стане 870 лв.  Минималното обезщетение за безработица трябва да се увеличи най-малко на 35 лв. на ден, а максималното до 70 лв. на ден.

Пандемията

Пандемията COVID-19 поставя пред редица изпитания икономиките, социалните системи и обществата в световен мащаб. В резултат нараства глобалната несигурност.  Светът е в криза, чиито последици е още трудно да се прогнозират. В тази неспокойна и динамична среда видимо растат и противоречията сред страните-членки на ЕС. Евроскептицизмът, националният егоизъм и популистката реторика нарастват под влиянието на пандемията и ефектите от Брекзит.

Предизборната кампания – с нападки, площадна лексика, конфликтен тон и популизъм

На този фон България ще проведе избори за национален парламент. Те са предшествани от не особено интелигентна кампания, базирана основно на взаимни обвинения. Всекидневие е конфликтният тон, площадната лексика и яркият популизъм според анализаторите в КНСБ.

Предизборните платформи

Въпреки че в предизборните платформи повечето партии обещават покачване на благосъстоянието на българите, сред визиите им липсват идейни различия и алтернативи. Повечето партии обръщат внимание на европейските инициативи за „Зелената сделка“, декарбонизацията, цифровизацията и други. В платформите не присъстват обаче по-конкретни мерки и политики за предизвикателствата пред България. Предлаганите реформи са частични и без финансово обезпечаване, особено по въпроси, по които в обществото има ясно изразена неудовлетвореност. Проблемни за българите са темите като демографската криза, здравеопазването, доходите, неравенствата, пандемичните мерки и други.

Липсва водеща политическа сила

Същевременно проучванията на електоралните нагласи през последния месец показват липсата на водеща политическа сила. Очакванията са за силно фрагментиран парламент, трудно съставяне на мнозинство и на правителство и недостатъчно обществено доверие и подкрепа. Категоричните предизборни заявки за отказ от търсене на коалиционни формули за управление стесняват полето за политическо маневриране. Това се случва в момент, в който държавата се нуждае от силни, категорични и консенсусни мерки за овладяване на епидемията и за икономическо възстановяване. Някои анализатори предвиждат дори провал на насрочените и провеждане на нови парламентарни избори, което според КНСБ не отговаря на интересите на работещите и на бизнеса.

Нараства социалното и икономическо неравенство

Наред с политическите фактори на нестабилност, КНСБ припомня, че продължава да се задълбочава социалното и икономическо неравенство. Този факт прави българските граждани недоволни от жизнения им стандарт, особено от размера на пенсиите, обезщетенията и социалните помощи.

Проблеми в здравеопазването и съдебната власт

Остава висок протестният потенциал на българите поради проблемите в здравеопазването, системите за социална защита, държавната и местната администрация. Не на последно място стоят и безнаказаните закононарушения, липсата на достатъчно ефективна борба с престъпността и корупцията, недостатъчната защита срещу посегателствата върху личността.

КНСБ иска честни избори

За осигуряване на необходимите условия за провеждане на честни и прозрачни избори настоява изпълнителния комитет на КНСБ. Оттам припомнят още, че задължително условие е гласуването да се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки в за защита на здравето на българските гласоподаватели.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!