Франс Тимерманс

Холандецът Франс Тимерманс  изключи шалтера на ядрената енергетика от бъдещата безвъглеродна Европа. Той се обяви и срещу природния газ. Тимерманс, който взриви енергийния сектор с думите си, е заместник-председател на Европейската комисия. Позицията си той обяви по време на речта си на годишното събрание на Европейската газова асоциация Eurogas. Радикалната му реч събуди тревога в браншовите организации на различните правителствата  от ЕС.

До 2050 г. без въглища

Енергийната система на Евросъюза в значителна степен зависи от изкопаемите горива. Те удовлетворяват 75 % от нуждите от енергия на света. Очакванията са през 2050 г. в енергийната система да настъпят коренни промени.

„В края на този път повече няма да има място за въглищата, много малко място ще има петрола и съвсем незначителна роля ще играе изкопаемият газ“,

обясни еврокомисарят.

„Така че вместо да чакате неизбежното и да се изправяте пред все по-високите разходи за прехода е по-добре да се адаптирате, да се подготвите и да въведете нови, устойчиви бизнес модели“, каза Тимерманс.

За нулеви емисии трябват 10 пъти повече слънчева и вятърна енергетика

Тимерманс настоява, че това не е само изискване за промяна, но и пазарът се развива в тази посока. За постигането на чисти нулеви емисии към средата на века ЕС ще се нуждае от 10 пъти повече слънчева и вятърна енергетика, разположена на повърхността на земната кора. Мощностите от морската вятърна енергетика ще се увеличат до 300 ГВт. „Между другото те се изплащат сами“, подчерта бизнеспуспеха на ветрогенераторите Тимерманс.

Без въглища в Европа

Въглищата вече не са конкурентоспособен източник на електроенергия в Европа. Затова затварянето на въглищните централи ще става с изпреварващи темпове според Тимерманс.

„Днес можем да преминем от въглища към чиста енергия.

Но това невинаги е възможно в мащаба, от който се нуждаем. То не се случва толкова бързо, колкото ни е необходимо. Там, където и досега чистата енергия не може да бъде използвана в необходимия мащаб, изкопаемият газ все още може да играе роля при прехода. Този преход се случва от въглища към електричество с нулеви емисии. Но аз искам да бъда пределно ясен- изкопаемите горива нямат жизнеспособно бъдеще. В дългосрочен план това се отнася и за изкопаемия газ“, казва заместник-председателят на Европейската комисия.

ЕС намалява емисиите на метан

През декември ЕК ще предложи нови регламенти за намаляване на емисиите на метан от секторите на нефт, газ и въглища. „Трябва да се справим с изтичането на емисии по цялата верига за създаване на стойност в сектора на изкопаемия газов. Трябв да работим с нашите международни партньори, за да създадем нови стандарти“, обяснява еврокомисарят. По негови думи преходът ще се случи по-бързо от очакваното.

Бъдещето е на чистия водород

Бъдещето е на безвъглеродната електроенергия и на декарбонизирания газов сектор, който използва екологично чист водород. Европейските власти скоро ще изготвят „пълна схема“ за сертифициране на водород и синтетични горива, съобщи Тимерманс.

„Електрификацията  е нашата крайна цел в много области. Това е най-бързият път за декарбонизация за мнозинството и на енергийно ефективното решение в много сектори за крайно потребление на енергия“, отбелязва вицепрезидентът на ЕС. Това включва намаляване на използването на изкопаеми горива в топлоснабдяването и замяната му с термопомпи“, разясни еврокомисарят.

Електромобил за всеки

От изказването на еврокомисарят става ясно, че в бъдеще транспортът ще се ориентира към електромобилите. Очаква се връщане към екологичен железопътен транспорт, което ще е за сметка на намаляването на самолетните превози на по-кратки разстояния. „Трябва да ограничим полетите на къси разстояния и да направим колективно пътуване под 500 км неутрално от климата. Това означава повече влакове и по-чист обществен транспорт“, подчерта заместник-председателят на ЕК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук