„Уестингхаус илектрик къмпани“ съобщи на сайта си, че е подписала договор за модернизиране на контролно-информационните /КИ/ системи, базирани на платформа „Овейшън“, на 5 и 6 реактори на АЕЦ „Козлодуй“ в България, до най-новите стандарти. Това ще донесе по-голяма ефективност и конкурентност в начина на работа на тези блокове.

„Козлодуй“ ще бъде модернизиран до най-новата платформа „Овейшън“, която включва интегриране на система за показване на параметрите на безопасност, аварийни оперативни процедури и частична модернизация на виртуалния симулатор за обучение на оператори в централата.

„Цифровизацията и модернизацията на действащите ядрени обекти е ключов елемент от дългосрочните дейности на нашите клиенти и стратегически приоритет на „Уестингхаус“ – заяви Тарик Чохо, президент на отдела по обслужване на действащи централи на компанията за Европа, Близкия Изток и Африка – С удоволствие ще подкрепим „Козлодуй“ 5 и 6 в техните усилия да внедрят най-добрите достъпни технологии и да доставят чиста и на конкурентни цени енергия на България за следващите десетилетия.“

Платформата „Овейшън“ е измежду най-напредналите КИ платформи в енергийния сектор и е широко използвана както в действащите, така и в новите атомни електроцентрали. Като доставчик на платформата за ядрената индустрия, „Уестингхаус“ е внедрил „Овейшън“ в централата „Козлодуй“ от 15 години  и платформата се е доказала като безопасна, надеждна и ценово ефективна. „Уестингхаус“ е фокусирана да помогне на блок 5 и 6 на „Козлодуй“ в поддръжката на платформата „Овейшън“ за поне още 30 години, като така ще подкрепи плановете на централата да работи с реактори 5 и 6 поне до 2049 година, съобщиха от американската компания.

„Уестингхаус илектрик къмпани“ е водеща световна компания за ядрена енергия и е водещ доставчик на продукти и технологии за ядрени централи за комунални услуги в целия свят. „Уестингхаус“ достави първия в света търговски воден реактор под налягане през 1957 г. в САЩ. Днес технологията „Уестингхаус“ е основа за приблизително половината от действащите в света ядрени централи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!