Днес президентът направи среща за промените в Изборния кодекс. Поканите са били разпратени още на 8 януари, а че ще има такава среща държавният глава обяви още по време на кампанията за местните избори. Поканени за участие бяха парламентарно представените партии, представители на Министерския съвет и на другите отговорни институции. Никой от управляващата коалиция не отиде днес на „Дондуков” 2. За сметка на това обаче вчера ГЕРБ спешно подеха същата инициатива в Народното събрание, с цел да неглижират работата на президента.

И след като днес стана ясно, че само те не са отишли, в ранните следобедни часове от пресцентъра на ГЕРБ изпратиха съобщение, от което става ясно, че нито в централата на ГЕРБ, нито в Министерския съвет не е получавана покана от президента.

„Председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов винаги е демонстрирал готовността си за участие в диалог по всички обществени теми, както във вътрешен, така и в международен план. Борисов обаче не е получавал покана от президента Румен Радев за участие в днешната среща за обсъждане на актуални въпроси в изборния процес. Такава покана не е изпращана до него нито в Министерския съвет, нито в централата на ПП ГЕРБ.“

На срещата бяха обсъдени евентуалните промени в изборния кодекс, касаещи машинното гласуване. Президентът с разочарование отбеляза, че е било необходимо да има представител на изпълнителната власт, за да отговори на въпроса какъв е ангажиментът на правителството по отношение на машинното гласуване, тъй като в бюджета за 2020г. не са предвидени пари за осигуряването му.

Още по темата може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!