Управляващите претендират за диалог между институциите, а на практика избягаха от него и то по един жизнено важен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до едни честни, справедливи и прозрачни избори.

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща по актуалните въпроси от изборния процес.

Държавният глава отбеляза, че на срещата не са се явили представителите на Народното събрание, Министерски съвет.

„Искам да благодаря на всички, които се явиха на днешната среща. Това са представителите на БСП, ДПС, ГРАО и Агенцията за електронно управление”, каза Радев.

И добави:

„Надявам се вчерашното пожарно заседание в Народното събрание да не е стимулирано само да се изпревари срещата при президента, а да доведе до реален резултат. Аз не се състезавам с никого. Имам една единствена амбиция да има един честен изборен процес. За тази среща аз обявих още по време на самите избори, поканите към всички участници още на 8 януари тази година. Въпросите, които искам да се поставят тук, това са преди всичко усъвършенстване на изборното законодателство, което трябва да започне на време. Това беше и моят мотив”.

Държавният глава каза още, че има много важни проблеми в парламента, но изрази надежда, че те няма да заглушат промените в изборното законодателство, „за да може този път 6 месеца преди изборите да имаме ясно и рационално изборно законодателство”, подчерта Радев.

Той отбеляза още, че другият важен въпрос е машинното гласуване.

„Ако ние ще вървим и трябва да вървим, според закона, към машинното гласуване, процедурата трябва да започне сега. В закона за държавния бюджет за 2020 г. няма позиция за заделени средства за машинно гласуване. Тук беше място на Министерски съвет да кажа ясно своят ангажимент, какво смятат да правят. Ще наемаме ли, ще купуваме ли? Рационално е да се закупят машини, защото излизат по-евтино. Ако ще минаваме към други технически устройства трябва време. Да не се окаже като на предните избори – машинно гласуване, но няма време за процедури. Това са моите мотиви”, каза президентът.

Президентът Румен Радев ще настоява да бъде реализирано и дистанционното електронно гласуване.

„Тук е ролята на Министерски съвет да покаже своите амбиции и воля. Друга важна тема – актуализиране на избирателните списъци. Ако решим да тръгнем към такава стъпка, това е огромна по обем дейност. Затова са тук и представителите на ГРАО, за да стигнем до някакво решение. Това е в правомощията и отговорностите на Министерски съвет“, каза още Радев.

Припомняме, че в четвъртък председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова предложи партиите в парламента да сформират работна група, която в следващите три месеца да намерят консенсус за промени в Изборния кодекс.

Дариткова заяви, че промените трябва да отговорят на очакванията на гражданите за максимално прозрачен изборен процес и коректно отчитане на гласовете на избирателите.

Формирането на групата става два месеца след като БСП се опита да инициира временна комисия за промени в изборните правила.

Според Дариткова промените в Изборния кодекс трябва да доведат до максимално легитимни резултати на изборите, за да се повиши доверието в политическата система.

В края на м.г. депутати от ГЕРБ коментираха, че са нужни окончателни решения на въпроси, свързани с машинното и електронното гласуване. Според последните поправки на кодекса на следващите избори в страната трябваше да има само машинно гласуване, но е възможно този текст да бъде променен отново, след като от евроизборите се видя, че изборната администрация не е подготвена достатъчно. ЦИК обявиха, че машинното гласуване е скъпо и при отчитането се получават грешки. Но на местните избори, няколко месеца по-късно, стана ясно, че невалидните бюлетини са над 466 000 или около 15% от всички.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!