Колко милиарда бяха преразпределени без участието на Парламента в края на миналата година и колко процента за военни разходи бяха заложени във бюджета и колко всъщност бяха изпълнени? Депутатът от БСП Антон Кутев получи отговор на тези 2 въпроса от финансовия министър Владислав Горанов по време на първия парламентарен контрол за годината.

„С приемане на държавния бюджет, ние приемаме някакви разграничения. Тоест приемаме, че военните разходи са 1,6%., а те се оказват 5,7% от БВП. Това нещо дали българският народ и нашите избиратели, независимо дали от ляво или от дясно, искат 1,6% или 5,7% военни разходи и какво е съотношението между военните разходи и социалните разходи, това е смисълът на бюджетната процедура. Тоест фактът, че през някакъв друг закон сме добавили 1,8 млрд. лв., които между другото бяха добавени за 7 години, а не само за една, но това е друг въпрос. Това е ключово според мен парламентарно право, а не право на правителството. „ Казва кутев.

В своя отговор Горанов посочи, че актуализирането на бюджета в последствие не е прецедент и че е имало години, когато бюджетът е бил актуализиран многократно.

„Не с какъв да е закон, а със Закона за държавния бюджет беше пререшено какъв да е разхода за група Отбрана за 2019г.. С нарочно изменение в Закона за държавния бюджет, по предвидения в Конституцията ред, беше актуализиран бюджетът. И в този смисъл ние през цялото време говорим, че това решение колко да бъдат разходите за отбрана е взето именно тук, в тази зала и не с някакъв закон, а със Закона за държавния бюджет.”

Горанов коментира и преразпределенията на излишъците в държавния бюджет в края на миналата година.

„В този смисъл преразпределенията, които се извършват в съответствие със Закона за публичните финанси между отделни разходни показатели, са общо в разходите, гласувани от Парламента и коректно е да се коментира въпросът какви преразпределения между отделни разходи е извършило правителството на основание на Закона за публичните финанси. Готов съм да предоставя конкретна справка.”

Кутев посочва, че бюджетите се обсъждат, когато се внасят, но рядко се говори за тях след тяхното изпълнение, което той смята за изключително важно. Според него трябва  да се разбира какво е съотношението между приетите разходи и приключилите такива в края на годината. Той заяви също, че днешният парламентарен контрол е само началото на един разговор, който ще продължи след месец април, когато излизат официалните анализи на бюджета от изминалата година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!