На снимката: д-р Хелън Шърман /снимка: Мирър/

Извънземните съществуват и може би живеят тайно между нас на Земята, твърди първият британски космонавт, излязъл в открития космос, съобщава „Мирър“.

Д-р Хелън Шърман е била 27-годишна специалистка по химия на храните, когато станала национален герой, след като посетила руската космическа станция „Мир“ през май 1991 година. Тя кандидатствала след като чула по радиото съобщение, че се търсят бъдещи космонавти, докато карала след работа към къщи. Кандидатствала и бола одобрено измежду над 13 000 съперници.

Почти 30 години след историческото постижение, родената в Шефилд британка каза, че извънземните може да живеят точно под носа ни.

Д-р Хелън Шърман /снимка: Дейли мейл/

56-годишната д-р Шърман заяви пред списание „Обзървър“:

„Извънземните съществуват и не може да е другояче. Има толкова много милиарди звезди във Вселената, че би трябвало да има форми на живот от всякакъв вид. дали ще бъдат като мен и Вас, направени от въглерод и азот? Може би не. Възможно е те да са тук точно сега и просто да не можем да ги забележим.“

Тя сподели как се е чувствала като единственото момиче в най-висшето ниво на научните курсове и че сега никога не си разрешава да допусне полът й да определя какво представлява. Някой я наричат „първата британска жена в космоса“, въпреки че тя е първият британски космонавт изобщо.

Д-р Хелън Шърман /ns-businesshub.com/

Шърман усеща, че „някои хора просто забравиха за мен“, когато британският космонавт Тим Пийк я последва в космоса много по-късно – през 2015 година, а преди това – през 2013 година – Британската космическа агенция го определи като първият официален британски космонавт.

Д-р Хелън Шърман и Тим Пайк /колаж: ns-businesshub.com/

Др- Шърман подчерта, че нормата е мъжът да полети пръв в космоса и че тя се радва, че е разрушила това правило. Над 13 000 души кандидатстваха, за да бъдат първият британец в космоса по проект „Юнона“ – частна британска космическа програма, която частично бе предназначена и да подобри отношенията между Лондон и Москва. Една от обявите гласяла:

„Търсят се космонавти. Не се изисква предишен опит.“

Шърман премина тежки тренировки заедно с трима други кандидати и бе избрана да участва в осемдневна мисия. тя сподели през „Обзървър“, че никога няма да забрави как е погледнала Земята от космоса за първи път и каза, че „няма по-голяма красота“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!