Ръководството на американската Гилдия на продуцентите гласува откриване на процедура по изключването на Харви Уайнстийн, който бе обвинен в сексуален тормоз от редица актриси и служители във фирмата си.

Решението е било подкрепено от всички членове на асоциацията.

На Уайнстийн ще му бъде предоставане възможност да бъде изслушан на 6 ноември, като едва тогава гилдията ще вземе окончателно решение.

Холивуд
На снимката: Харви Уайнстийн

От гилдията смятат да създадат специална комисия, която да пресича случаите на сексуален тормоз. Ръководителите на организацията изказаха намерението си да наказват по решителен начин нейните членове при подобни прояви.

Холивудските звезди Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу, както и редица други американски актриси, обвиниха в сексуален тормоз известния продуцент Харви Уейнстейн по-рано този месец.

Полтроу обяви, че когато била на 22 години, Уейнстейн й предложил роля във филма „Ема“ (1996 г.) по романа на Джейн Остин. Преди началото на снимките, продуцентът я повикал в хотелската си стая и й предложил да влезе в спалнята, за да я масажира.  Тя отхвърлила предложението на Уейнстейн, а по-късно с него разговарял за случая актьорът Брад Пит, с когото Полтроу се срещала по това време. Уейнстейн я предупредил да не разгласява случилото се. „Мислех, че ще ме уволни“, спомня си актрисата.

Друга потърпевша на тормоза била Анджелина Джоли. Тя каза, че оттогава не работи с него и предупреждава други актриси.

Изданието „Ню Йорк Таймс“ публикува материал, след журналистическо разследване, в което се посочва, че в течение на около 30 години Уейнстейн е оказвал сексуален тормоз на служителки на компанията, в която е работил.

След скандала, съпругата на известния американски продуцент го напусна.

Студиото Уейнстейн на продуцира касови и награждавани филми като „Влюбеният Шекспир“, „Криминале“, „Спасяването на Редник Райън“ и т.н. Двамата братя продават „Мирамакс“ на „Дисни“ през 1993 година, а през 2005 година основават „Уейнстейн къмпани“. Следват нови успехи със заглавия като „Речта на краля“, „Джанго без окови“ и други.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!