Известното дистопичното произведение на Рей Бредбъри  „451 градуса по Фаренхайт”, ще бъде представено по нов и нестандартен начин.

„Идеята е, че за да прочетете романа, е необходимо да използвате огън. Когато стигнете до този момент, молим внимателно да се отнесете с книгата. Целта е да я нагреете, не да я запалите. Нашите колеги работят в лабораторията и са на последния етап от приключението си. Книгата се подготвя за печатане в цяла Европа”, разказват инициаторите на идеята от Академията Ян ван Ейк в Холандия – мултиформен институт за изобразително изкуство, дизайн и размисъл.

„451 градуса по Фаренхайт“ е научно-фантастичен роман – антиутопия от Рей Бредбъри, за първи път е напечатан в списание „Плейбой“, издаден през 1953г.

Първото издание от е с меки корици, но скоро след това се пуска в обръщение и вариант с твърди такива. Отпускат се специални 200 броя с автограф и номерирани копия, свързани с азбест. Те били технически колекции, защото включвали две кратки истории, които липсват в следващите издания. Няколко месеца по-късно романът е публикуван на части в изданията от март, април и май 1954 г. на списание „Плейбой“.

Романът описва тоталитарно общество, което насърчава масовата култура и потребителското мислене, а книгите са забранени и подлежат на изгаряне. Малката опозиционна група на хората-книги се е заела да спаси духовното богатство, като всеки член научава наизуст някоя книга, за да я направи достъпна за следващите поколения.

В годините след публикацията ѝ няколко пъти се е случвало „451 градуса по Фаренхайт“ да бъде забранена, цензурирана или редактирана в някои училища от родители или учители.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=z4hmpfqOD5E

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!