Американският ракетен миноносец „Рос“ (USS Ross) влезе в Черно море, заради многонационалните военни учения „Морски бриз – 2021“ в Украйна, което предизвика гневна реакция от страна на Русия и обвинението, че всъщност това е „параван“ за доставка на оръжия.

Влизането на кораба, който носи ракети на борда си, предизвика ответни реакции.

Руският Черноморски флот контролира действията на американския военен кораб „Росс“ (USS Ross), съоръжен с управляеми ракети, който е навлязъл в Черно море, обяви веднага Националният център за управление на отбраната към министерството на отбраната на Русия

Последва и изявление на говорителя на на руското външно министерство Мария Захарова в през социалната мрежа „Ютуб“. Тя акцентира, че реално целта е да се прехвърлят различни видове техника, оръжия и оборудване на територията на Украйна 

Ученията на Киев и НАТО са провокация за дестабилизация по периметъра на руската граница. Ние много добре разбираме, че тези учения преследват и две глобални задачи. Първата е безкрайна дестабилизация по периметъра на руската граница. Това е провокация, за да се провокира, да се предизвика отговор. И този отговор трябва да бъде, защото това е суверенна държава със суверенна граница. И постоянното представяне на този отговор като някакъв вид агресивно действие е провокативна дейност „, каза тя.

По думите й всички тези действия надхвърлят споразуменията и контрола и могат да бъдат определени като „подривна дейност“. Напомни, че това е седмото учение за една година.

Разрушителите „Доналд Кук“, „Карни“, „Рос“ и „Портър“ са базирани в испанската военна база в Рота. Те често идват в Черно море, особено след кризата между Украйна и Русия. Според руското Министерство на отбраната, в Черно море има създадена военна групировка, която може да отговори на всяко действие на САЩ и НАТО. Групата била обезпечена с противокорабни комплекси „Бал“ и „Бастион“, с крилати ракети „Калибър“, а в Крим са разположени четири дивизиона С-400.

По-рано пресслужбата на американското посолство в Украйна съобщи, че в ученията ще участват 32 държави, включително САЩ. В маневрите ще се включат 5 хиляди военнослужещи, предвидено е да се използват 32 кораба и 40 самолета.

Съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия,  а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 хил. т.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук