Има музеи, които не изискват представяне. Достатъчно е да ги назовем, за да разберем техния мащаб и значение: Музеят „Прадо“, „Лувъра“ или галерията „Уфици“ са само няколко примера. Има обаче и други музейни екпозиции, съвсем различни от тях по отношение на експонатите, които представят. Далеч от изкуството, те залагат на изненадващи и наистина странни колекции.

Агенция „Civitatis“, която се занимава с организиране на екскурзии състави списък с най-редките музеи в света, които изненадват по-скоро с екстравагантността на своите колекции, а не с тяхната стойност.

Музей на кучешки нашийници (Лийдс, Великобритания)

В имението на замъка Лийдс има постоянна изложба на нашийници за кучета, които въпреки своята странност се посещават от половин милион души всяка година. Вдъхновена от любовта, която бившият собственик на къщата изпитвал към тези животни, изложбата представя повече от сто уникални предмета, както и исторически документи за кучешки аксесоари от различни епохи. Можете дори да видите нашийници за кучета, датиращи от 15 и 16 век.

Подводен музей на изкуството (Канкун, Мексико)

MUSA е открит през 2009 г. и освен уникален, той е и един от най-редките музеи в света. В него се съхраняват повече от петстотин потопени скулптури, които са се превърнали в дом на разнообразие от морски създания в района, особено корали. За да посетите този музей, трябва да облечете хидрокостюм и да се спуснете на около шест метра през кристалните води на Ривиера Мая и така да се насладите на преживяване, в което изкуството и околната среда се сливат по уникален начин.

Национална Фалотека на Исландия (Рейкявик, Исландия)

Това, което започва през 1997 г. като мисия за биологични изследвания, в крайна сметка се превръща в изложба, отворена за обществеността, където е възможно да се намерят различни екземпляри от фалоси. Исландската национална фалотека има повече от двеста различни вида пениси (или част от тях), принадлежащи на бозайниците, които обитават Исландия. В него можете да видите от пенис на хамстер с размери 2 милиметра до този на кашалот с дължина 1,70 метра и повече от 70 килограма. Разбира се, можете да намерите и три мъжки човешки органа, дарени на музея след смъртта на притежателите им.

Музей на екскрементите (Кастелбоско, Италия)

В Музея на екскрементите, разположен в Кастелбоско, в Северна Италия, можем да намерим кравешки изпражнения, превърнати в скулптури. Собственикът Джантонино Лукатели решава да използва оборския тор от над 2500 крави, за да направи торове и строителни материали. С това можете да създадете различни произведения на съвременното изкуство, направени основно от изпражнения.

Музей на косата (Аванос, Турция)

Последният от най-редките музеи в света се намира в Аванос, Турция. Историята на това странно място започва през 1979 г., когато приятел на Галип, собственик на заведението, му дава кичур коса за спомен преди да си тръгне.

Оттогава Галип започва да събира кичури коса от всеки, който е посетил керамичната му работилница, намираща се в Кападокия. В момента са изложени над 16 000 кичура с техните имена и адреси. Дори и да е възможно, с посещението на този музей, косата на посетителя да стане част от колекцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!