България и Северна Македония
На снимката: Стево Пендаровски

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски прeпоръча на правителството в Скопие на премиера Зоран Заев да не прави усилия за разрешаване на спора с България, докато в страната не бъдат сформирани правителство и парламент.

В интервю за телевизия „Сител“ Пендаровски коментира още, че България използва маркетингови трикове.

Докато България не направи политически кабинет и няма сформиран 4-годишен парламент, ние няма какво да търсим от София. каквото и да кажем, и аз и Зоран Заев, с него се злоупотребява в България по време на тяхната предизборна кампания с цел да спечелят нещо.

Той на няколко пъти акцентира, че по време на преговорите на македонската делегация в София на 17-ти юни, които продължили до полунощ, българската страна „непрекъснато повтаряла тезата си за македонската нация и език от 1944г.“ “

Нашата делегация е отказвала категорично да преговоря по тези две точки. Българите са казали, че ако няма съгласие по този въпрос няма да има зелена светлина за ЕС“, припомни още Пендаровски.

Според него, „ако е бил намерен компромис по тези два въпроса, за езика и нацията, отново нямало да има зелена светлина, защото в България нямало функциониращи институции“. По думите му македонският премиер „не е разпродавал държавната идентичност в София“.

Той направи коментар и по отношение на българския президент.

Румен Радев се отнася с уважение към нас, за разлика от предишното правителство. Но той защитава националната позиция по този въпрос.

Македонският президент беше категоричен, че ако са само тези пет точки, преговорите са щели да започнат още миналата година. Той резюмира, че всичко останало е „маркетингов трик“

Припомняме, че дългоочакваното посещение на македонския премиер в София, беше по-скоро работна среща. Освен това не беше и спазен протоколът. Заев изненадващо се срещна първо не с официалните домакини, а с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Припомняме, че по време на редовното заседание на Съвета „Общи въпроси“ (СОВ) в Люксембург България препорвърди позицията си по въпроса. Тя гласи, че страната ни е отворена за диалог, но Северна Македония трябва да започне да изпълнява задълженията си.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук