Представете си да поканите някой на гости вкъщи. Но преди да дойде, той се отбива при съседите ви, с които отдавна сте в лоши отношения. Съвсем логично е да си помислите едно от две неща – че гостът ви е съвършено ненаясно с дори най-елементарни правила на поведение, или пък, че чрез действията си цели демонстративно да ви подразни.

Нещо подобно, но на държавно ниво, се случи днес при посещението на премиера на РС Македония Зоран Заев у нас.

По план

По протокол срещите на Заев включваха разговори с президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев, на които да обсъдят предложението на Португалия за решаване на спора, отложил началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС с месеци.

Какво се получи

Преди официалните си срещи, обаче,  Заев посети бившия министър-председател Бойко Борисов. От видео, излъчвано на фейсбук страницата на лидера на ГЕРБ, се видя, че делегацията от Северна Македония е посрещната от Борисов, кандидата за депутат Даниел Митов, бившия външен министър Екатерина Захариева и нейния заместник Георг Георгиев.

Борисов, още с влизането на Заев, се възползва от момента да се нахвърли върху служебния кабинет и президента.

„Убеден съм, защото познавам хората, с които ще се срещнеш, особено Радев, че ще ви кажат, че без Народно събрание нищо не можете да направите. Сегашното служебно правителство има всички права да преговаря с вас или да подпише нов договор. Но те ще избягат от отговорност, защото винаги така правят“, каза Борисов.

В този момент Борисов сякаш за пореден път целеше да предизика политическа интрига преди предстоящия вот. Неговото изказване всъщност беше излишно. Вчера служебният премиер ясно заяви, че на срещата ще се разглеждат важни и за двете страни въпроси, но решаването на конфликта между България и РС Македония ще бъде оставен на следващия парламент. В този контекст, и без „пророчествата“ на Борисов, можеше да се допусне, че днешното събитие ще остане обикновена работна среща.

Въпреки това бившият премиер продължи с критиката и нагнетяване на напрежението

„В същото време лъжат евроатлантическите ни партньори, че са се съгласили Северна Македония да влезе в ЕС. Затова и нищо няма да излезе от срещата ви. Поколения млади българи ще се мразят“

Припомняме, че Договорът за добросъседство от 2017, за който България и Северна Македония не могат да се разберат вече години и взаимно се обвиняват за неспазването му, всъщност е подписан именно по време на управлението на Борисов.

Въпреки нещата, които Борисов си позволи да каже за официалните домакини на македонският премиер, Заев изглеждаше сякаш не вижда нищо нередно в случващото се. Накрая дори подари пури на Борисов и се разделиха като най-добри приятели.

Дали Заев е проявил почти невероятна несъобразителост, с която е нарушил дипломатическия протокол или срещата му с Борисов е чисто преднамерено действие, можем само да предлолагаме.

Но е много малко вероятно при подобно официално посещение и при важността на връзките между България и Северна Македония за присъединяване на държавата му към европейското семейство, Заев да е до толкова ненаясно с политическата ситуация у нас. И да е пропуснал огромното напрежение между служебното правителство, сформирано от президента Румен Радев и бившия премиер. В такъв случай остава възможността действията му да са преднамерени. Въпросът е защо.

Един от вариантите е, поведението му да е предизвикано от вчерашните категорични изказвания на премиера Янев, който даде ясно да се разбере, че България няма да отстъпи от позицията си и че това ще е по-скоро среща с цел затопляне на отношенията, която в никакъв случай няма да е решаваща за конфкликта.

Но, ако причината е тази, въпросът е струваше ли си за Заев тази демонстрация, след като оттук нататък Борисов едва ли изобщо ще бъде фактор в разрешаването на българо-македонския проблем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!