Реджеп Ердоган
на снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган

ЕС не може да бъде „център на силата“ без Турция. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в рамките на срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в средиземноморския курортен град Анталия , цитиран от турския вестник Yeni Safak.

Aнкара очаква ЕС „незабавно да се освободи от стратегическата си слепота“ и да продължи процеса на присъединяване в рамките на позитивна програма, каза той.

Освен това, критикувайки нарастващия расизъм, ислямофобия и антиимигрантски настроения в световен мащаб, той каза, че те постепенно се превръщат в проблем на националната сигурност.

На тазгодишната среща на върха под ротационното председателство на Турция бе отбелязана и 25-годишнината от създаването на ПСЮИЕ. ПСЮИЕ обединява Турция, Албания, Босна и Херцеговина, България, Република Македония, Румъния, Сърбия, Гърция, Хърватия, Молдова и Черна гора и „е символ на общата воля на страните от региона за подобряване на сътрудничеството помежду си и да донесе трайна стабилност в Югоизточна Европа “, според турското външно министерство. Следващият ротационен председател на ПСЮИЕ ще бъде Гърция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!