Ако сме отговорни политици и лидери на нашите народи, то е наше задължение да работим за намирането на решение на двустранните въпроси. Това каза македонският премиер Зоран Заев по време на срещата си с българския премиер Стефан Янев. 

С премиера Янев разговаряхме за същността и структурата на възможното решение на проблема. Наше задължение е да разговаряме по двустранните въпроси, които не е невъзможно да бъдат решени. Вярвам, че има възможност да намерим решение“, заяви Заев.

Двамата премиери са разговаряли и за интензитета на работа на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония.

Заев е отправил апел към българите и политическите лидери да продължат да помагат на Северна Македония по пътя й към Европейския съюз.

„За нас друга алтернатива няма. Вярваме в европейските ценности“, подчерта Зоран Заев и призова Македония и българския народ да поддържат добросъседски и приятелски отношения

По думите му проблемът между нас е двустранен и трябва да бъде решен между нашите две държави. Освен това добави, че възможното решение е чрез пътната карта, секторното сътрудничество с конкретни срокове. На съвместния брифинг той заяви, че по време на разговорите е било коментирано и португалското предложение за решаване на въпроса.

Може да отчетем, че сме постигнали напредък дори само поради факта, че седнахме заедно и разговаряхме за решение, което трябва да бъде двустранно. То трябва да бъде съобразено с интересите на двете страни, защото само така ще получи подкрепата на гражданите и ще има успешна реализация на всички тези решения, за които разговаряхме.

„Апелирам към братския български народ да продължи да помага на РС Македония по пътя ни към Европейския съюз. За нас няма друга алтернатива. Осъзнаваме, че с подкрепата на България и ние, и Република Албания продължаваме по този път и това е само следващата стъпка.

Преди членството си в ЕС РС Македония трябва да отвори своята конституция и нашата позиция е всички по-малобройни общности в нашата страна да бъдат вписани, включително българския народ. Това отговори Заев в отговор на въпрос дали Македония ще промени преамбюла си на конституцията и редом с държавотворните народи, които фигурират там, да бъдат вписани и българите, с което да бъдат официално признати като участници в изграждането на съвременната македонска държава.

Днешната среща е своеобразно окуражаване историческата комисия да започне да работи по-активно. До момента сме се споразумели за пет исторически личности и за три исторически периода, които почитаме заедно. Подобни успехи трябва да ни мотивират да продължим допълни той.

След като заключенията на историците бъдат приети на междуправителствена конференция, публикувани в държавните вестници, следва тяхното прилагане в учебниците, за да учат бъдещите поколения историческата истина, за която сме постигнали съгласие.

Нямаме проблем с отварянето на нашите исторически архиви, каза Заев в отговор на, за да се разкрие истината за хилядите репресирани в Македония след 1944 г. Македонският премиер даде за пример декларация, приета от парламента през 2006 г., в която се осъждат действията на държавата от 1945 до 1990 г. и репресиите срещу всички граждани, включително и тези с българско самосъзнание.

Стефан Янев: Най-напред трябва да изчистим проблемите помежду си

Най-напред трябва да изчистим проблемите помежду си, за да не ги вкарваме в ЕС. Като съседи и братски народи имаме нужда от постоянна комуникация и обмяна на мнения. Това заяви служебният премиер по време на брифинга.

Политиката на България е неизменна от много години. Твърдо поддържаме РСМ Албания и Западните Балкани по пътя към присъединяването към ЕС. Констатирахме,че в момента имаме прозорец на възможността да работим по нерешените въпроси, в частност изпълнението на Договора за добросъседство, каза Янев.

Той допълни, че делегацията на Заев е пристигнала с конкретни предложения, които ще бъдат обсъдени.

Преди срещата със служебния министър-председател, Зоран Заев изненадващо се срещна с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, което предизвика остри реакции и дори беше определено като „дипломатически гаф“.

Припомняме, че вчера, при обявяването на предстоящата визита, Стефан Янев подчерта, че въпросите, които ще се разглеждат, са от особена важност и за двете страни. Въпреки това акцентира, макар и не директно, че ще остави конфликта между България и РС Македония за решаване от следващия парламент. В този контест може да се допусне, че днешното събитие ще остане обикновена работна среща.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!