данни избори

Благоевград избира кмет на частичните местни избори като гласуването ще е с машини. Кандидатите са седем – четирима мъже и три жени.

Предсрочният вот се наложи след отстраняването от съда на избрания на местните избори през октомври 2019 г. инж. Румен Томов. Причината беше отстраняване от кметския стол заради незаличената си фирма на едноличен търговец. В момента той отново се явява като независим кандидат, подкрепен от БСП.

Вторият кандидат е Андон Тодоров. Той бе председател на Общинския съвет в Благоевград, като лидер на местното формирование на Партията на Зелените, напусна всички постове, както и този на общински съветник, за да се кандидатира за кмет за втори път след местните избори през 2019 година.

Като независим кандидат, Тодоров бе подкрепен от ПП ГЕРБ, които не излъчи свой собствен. В Инициативния комитет, който застава зад неговата кандидатура, влизат още ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ.

Третият кандидат с най-големи шансове да седне в овакантения от Томов кметски стол е адвокат Илко Стоянов, който бе издигнат от „Има такъв народ“. Партията на Слави Трифонов атакува кметския пост в Благоевград чрез адвокат Стоянов, който бе избран за депутат от 45-ото Народно събрание на миналите избори. Стоянов има дълга биография в политическите среди, част от която е свързана като активен общински съветник в ОбС – Благоевград. Той има над десетгодишен опит в местното самоуправление. Два мандата общински съветник, но напуска Общински съвет – Благоевград, по собствено желание, след като органът не допуска провеждането на референдум или допитване по обществено значими въпроси за развитието на община Благоевград.

Коалиция Демократична България – Обединение издига за свой кандидат д-р Виктория Каракостова, която зае и председателския пост на местното крило на партията, поемайки щафетата от досегашния лидер Калоян Ханджийски. Д-р Каракостова-Нешева е семеен лекар в гр. Кочериново

Броят на секциите е най-голям в областния град – 115, а право на глас имат 60 498 души.

В 19 секции се гласува с хартиена бюлетина поради по-малко от 300 избиратели в населеното място. Това са селата: Бистрица, Българчево, Дъбрава, Еленово, Горно Хърсово, Мощанец, Делвино, Габрово, Дебочица, Зелен дол, Бучино, Лисия, Селище, Дренково, Клисура, Обел, Лешко, Логодаж, Марулево.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!