Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американските сенатори демократи днес изпратиха писмо до американския президент Доналд Тръмп, в което изразиха несъгласието си с идеята да се върнат във формат Г8 с участието на Русия. Текстът на писмото е публикуван на уебсайта на Сената за демократично малцинство на Конгреса на САЩ.

G7 плюс един. Защо отново се правят предложения за връщане на Русия в Г8?

„Пишем, за да изразим силното си несъгласие с възстановяването на руския президент Владимир Путин и Руската федерация като член на групата Г7.

Според законодателите Москва „не е готова да даде продуктивен принос в усилията на Г7“, а форматът на Г8 не може да бъде възстановен, докато „руското правителство не предприеме видими мерки, за да покаже готовността си да действа отговорно както в страната, така и в чужбина“ ,

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на пресконференция след резултатите от срещата на върха на Г-7 в Биариц заяви, че е склонен да търси възобновяване на формата на Групата като Г8 на индустриализираните сили с руско участие, въпреки непопулярността на тази инициатива в американското установяване и игнорирането на вътрешнополитическите съображения.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви пред репортери, че завръщането във формат G8 не е самоцел за Русия, тъй като много въпроси биха били по-ефективно разрешени във формат G20. В същото време той припомни, че руският президент Владимир Путин вече е казал, че Москва не отказва да общува с други държави в никакъв формат.

Групата от G7 е асоциация на икономически развити страни, която включва Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Във формата на „седморка“ клубът съществува от 1976 до 1997 година. След присъединяването на Русия тя стана известна като G8.

През март 2014 г., в резултат на събитията в Украйна и произтичащата от това криза в отношенията между САЩ и Европа с Русия, западните членове на асоциацията решиха да се върнат във формат „седем“, докато президентът Барак Обама беше на власт във Вашингтон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук