Японските власти издадоха заповед за евакуация за 240 000 души в югозападната част на страната заради наводнения и свлачища, след като служители потвърдиха, че човек е загинал поради силните дъждове.

Заповедите за евакуация дойдоха, след като Японската метеорологична агенция издаде сигнал за най-високо ниво за опасност в няколко части на северния регион Кюшу.

Сигналът се издава „ако има голяма вероятност от катастрофи“ и се активира след обявяване на бедствие, като се нарежда на хората да предприемат мерки за защита на живота си.

Близо милион и повече души са посъветвани да се евакуират, тъй като се намират на по-ниско ниво при силните дъждове.

Заповедите за евакуация и консултации се издават от местните власти, но не са задължителни, въпреки че служителите призовават жителите да ги следват.

Агенцията за управление на пожарите и бедствията заяви, че вече е получила множество съобщения за наводнени къщи в префектура Сага и служителите работят за потвърждаване на подробности за щетите.

„Ние наблюдаваме безпрецедентни нива на силни дъждове в градовете, където издадохме специални предупреждения“, добави Японската метеорологична агенция на организирана пресконференция.

„Това е ситуация, в която трябва да направите всичко възможно, за да защитите живота си“, заяви служителят на метеорологичната агенция Ясуши Кадживара.

Лошото време наруши транспорта, като влаковите услуги бяха частично спрени в части от северна Кюшу и някои пътища.

В някои части на засегнатия район вече има съобщения за малки свлачища.

Японските власти редовно призовават хората да приемат сериозно заповедите за евакуация, особено след катастрофалните обилни дъждове миналото лято в западната част на Япония, при които загинаха над 200 души

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!