Андрей Гюров
На снимката: Андрей Гюров

Днес в предаването „Политически некоректно“ на БНР председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров каза, че вдигане на ветото зависи от наистина конкретни действия и гаранции от страна на Европа и от страна на Република Северна Македония.

Според Гюров въпросът за вдигане на ветото за присъединяване на РСМ към Европейския съюз не трябва да бъде подлаган на референдум.

„Винаги сме казвали много ясно, че от българския национален интерес и от европейски интерес е Западните Балкани да бъдат приобщени в европейското семейство“, отбеляза в интервюто Гюров.

„Това беше и приоритет на Българското председателство на Европейския съюз и ние работим усилено в тази посока. Трябва да направя разграничението между говорене за интеграция и работене за интеграция. Мисля, че тук контрастът между предишното и сегашното управление е наистина ярък. В последните месеци се постигна много за напредъка на отношенията в сравнение с последните години, където бяхме просто в една изчаквателна позиция, едва ли не очаквайки този процес да се провали“.

Изненадваща е позицията, че решаването на въпроса беше обвързано и с определени действия на Европа. Досега всички искаха действия само от страна на Р Северна Македония. Недоизказано беше и какво точно очакваме да направи Европа.  Дали да ни пусне в Шенген, или някакви други политически действия по отношение на еврото, или по плана за възстановяване. А може би нещо друго.

Припомняме, че през декември миналата година президентът Румен Радев за първи път обвърза темата за РС Македония с 11 годишните ни опити да влезем в Шенген. На фона на отказите на Европа това да се случи, искането определено звучи логично, особено, имайки предвид огромния натиск България да подкрепи влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Би било добре да се артикулира по-ясно този въпрос от отговорните фактори, макар че в условията на преговори преговарящите страни нямат особен интерес да съобщават подробности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук