Ангела Меркел и Анегрет Крамп-Каренбауер
Старият и новият лидер на ХДС - Ангела Меркел и Анегрет Крамп-Каренбауер

Анегрет Крамп-Каренбауер спечели битката за лидер на ХДС и оглави партията, след като канцлера Ангела Меркел обяви, че се оттегля от поста. Наричана популярно АКК, Крамп-Каренбауер успя да изпревари основния си конкурент – корпоративния адвокат Фридрих Мерц – и получи подкрепата на 51,5% от делегатите на партийния конгрес.

В своята реч германският канцлер Ангела Меркел защити „основните християнски, демократични“ ценности на партията си, като предава ръководството в момент, когато популистките партии се надигат.

„Желая в трудни времена да не забравяме нашата християнска и демократична позиция“, каза тя на партийния конгрес в Хамбург, на който бе наследена като ръководител на ХДС от Анегрет Крамп-Каренбауер.

Меркел ръководи ХДС от 18 години. На възраст 64 г. тя се оттегля от ръководството на ХДС след серия от неуспехи на изборите, имащи своите корени в спорове относно либералната ѝ политика за бежанците.

„Надявам се, че излизаме от тази партийна конференция добре екипирани, мотивирани и обединени – каза канцлерът, след като прие овации от делегати в Хамбург, много от които държаха надпис „Благодаря, шефе“ – Убеден съм, че ще успеем.“

Меркел ръководи Германия от 2005 г. насам и постоянно измества партията си към политическия център. По-щедър семеен отпуск, излизане от ядрената енергетика и прекратяването на задължителната военна служба са сред най-важните проведени от нея реформи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук