Николина Ангелкова
на снимката: министърът на туризма Николина Ангелкова

Очаква ни едно изключително различно и трудно лято. Това посочи министърът на туризма  Николина Ангелкова в интервю за БНТ.

Няма как, когато има карантина, да има туризъм. Това само по себе си отдръпва хората, които биха искали да осъществят своето пътуване. И със сигурност Европейската комисия препоръча да няма карантина, каза Николина Ангелкова.

Тя посочи, че във вторник ще се проведе среща между премиерите на Сърбия, Румъния, Гърция и България, на която ще бъде обсъдено как точно ще се осъществяват пътуванията и почивките.

Въпреки това тя обяви, че основен приоритет за нея и за ведомството и е привличането на родни туристи по черноморските ни курорти.

От 15 юни у нас няма отменени чартърни полети, които към момента са резервирани като капацитет на летищата във Варна и Бургас, поясни Ангелкова.

В хотелите ще има обособени помещения, където ще изчакват хората, които са със съмнения за коронавирус, ще могат да изчакват до пристигане на медицински екип, посочи Ангелкова.

В случай на установена зараза с коронавирус Ангелкова посочи, че не се предвижда затваряне и налагане на карантина на целия хотел. В крайна сметка това ще бъде най-голямото предизвикателство на летния туризъм не само в България, но и навсякъде. Правилата, които има в другите страни, са много по-строги от това, което ние даваме, за да спазим минималните епидемични изисквания в нашата страна, подчерта министърът.

На въпрос дали министерството ще позволи на хотелите да настаняват гости и в закрити помещения за хранене, Ангелкова посочи, че всичко това ще зависи от разпространението на заразата да е в много ниски стойности.

Като министър съм поставила това като условие, при спадане на случаите на заразените, да може да се отворят и закритите ресторанти, защото по този начин ще има по-голяма възможност да се предлага качествен туристически продукт, отбеляза Ангелкова.

Тя обеща, че цените на чадърите и шезлонгите по плажа ще бъдат намалени с минимум 50%, но цените все пак ще бъдат различни, а до момента 15 плажа из цялото Черноморие са предложили нулеви цени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!