тестове коронавирус ваксина

На фона на оптимистичния фон у нас, това, което се случва в Европа, не е никак оптимистично. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

„Колегите в Европа са изключително притеснени от ситуацията във Великобритания и Ирландия. Новият щам е заел във Великобритания дял от 75% само за месец, в Ирландия – 40%. Всички, които излизат положителни там са с новия щам или по-правилно е да се каже вариант на коронавирус. Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания. Лошото е, че се разпространява много по-бързо, неговата заразност е с пъти по-голяма. Подобна е картината и в Нидерландия. В България досега 10 души заразяват между 5 и 6 души. В момента във Великобритания 10 души заразяват 27. Това предстои да се случи в Европа“, информира доц. Ангел Кунчев.

Новият вариант на вируса е влязъл и в България, но процентът за момента е много малък, каза още доц. Кунчев. Т.нар „английски щам“ вече е в България, заяви и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той вече е бил засечен в лабораторията на спешната болница.

Стана ясно и че България е на първо място на Балканите по смъртност от коронавирус и девета в Европейския съюз.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов отново отчете запазване на тенденцията излекуваните да са няколко пъти повече от заразените. За последната седмица оздравелите са 31 456, а новите случаи – 2993.

„Болничните легла са заети с неослужнени пациенти към днешна дата е 29%. Най-висока заетост на леглата се наблюдава в София област и в София град.Интензивните легла са заети на 43%, най-много са в Силистра, Ловеч и Видин“, каза Ангелов.

През последната седмица за пръв път от месеци имаме област в жълтата зона – със заболяемост между 20 и 60 на 100 000, това е област Разград, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Най-високи са нивата на заболяемост във Враца- 186 и в Бургас, Перник и Плевен със 169.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!