Ресторанти, барове и молове остават затворени поне до 31-ви януари. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който се появи изненадващо по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб и отне думата на експертите.

Единственият компромис, който може да се направи към момента е относно мерките в образованието, каза Борисов. Това означава, че учениците от 5-ти до 12-ти клас се връщат на училище по определен график.

Според Борисов всички данни показват, че новият щам се разпространява много бързо и отварянето на заведенията ще влоши ситуацията. По повод недоволството на бранша премиерът изтъкна, че само 6300  от 30 000 регистрирани в ресторантьорския бранш са подали заявления за подпомагане.

„До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, че едновременно с разхлабването при учениците, фитнесите, може да доведе до леко повишаване, за радост Коледна и Нова година не увеличиха заболеваемостта, яслите, детските градини и учениците от 1 до 4 клас също не увеличиха заболеваемостта. Това е изключително важно, каза Борисов.

На фона на оптимистичния фон у нас, това, което се случва в Европа, не е никак оптимистично, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Изключително притеснени са колегите от случващото се във Великобритания, а вече и в Ирландия, подобна е картината в Нидерландия“, каза още Кунчев.

Новият вариант на вируса е влязъл и в България, но процентът за момента е много малък, каза още доц. Кунчев. Т.нар „английски щам“ вече е в България, заяви и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той вече е бил засечен в лабораторията на спешната болница.

Относно смъртността от коронавируса стана ясно, че България е на първо място на Балканите и на девето в Европейския съюз.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов отново отчете запазване на тенденцията излекуваните да са няколко пъти повече от заразените. За последната седмица оздравелите са 31 456, а новите случаи – 2993.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!