Джо Байдън полага клетва като следващ президент на САЩ

„Политико”

Встъпването в длъжност на новия президент на САЩ  е водеща тема за световните медии. Първият ден на Байдън като президент не беше от най-нормалните в строго охранявана столица, в която имаше много повече въоръжени войски, отколкото зрители, пише американският „Политико“. С разпространението на коронавируса в страната голяма част от помпозността, която съпътства церемонията по встъпване на американския президент в длъжност беше ограничена.

Странните обстоятелства само допълнително подчертаха историческия характер на кризите, които Байдън е наследил от своя предшественик Доналд Тръмп, който тихо напусна Белия дом по-рано през деня. Ефектите от спорното предаване на властта  продължиха да отекват  и те вероятно ще засенчат новата администрация на Байдън за месеци напред.

Дори първият акт на Байдън като президент, подписвайки повече от дузина изпълнителни заповеди, беше отговор на Тръмп – опит да се отменят някои от политиките на бившия президент относно имиграцията и изменението на климата, пише още „Политико“.

Очаква се през втория си ден в Белия дом Байдън да се съсредоточи върху отговора на пандемията и да задейства усилията за постигане на амбициозната си цел от 100 милиона ваксини за 100 дни.

„Дер Щандарт“

Водеща тема в европейския печат е предстоящата довечера среща на евролидерите, която е посветена на борбата с коронавируса и разпространяващият се нов щам на заболяването.

Документите за ваксинация в ЕС могат да улеснят пътуванията на гражданите, пише австрийският „Дер Щандарт”. На днешната среща на върха правителствените ръководители на сраните от общността ще координират действията си по отношение на коронавируса. Те трябва и да сближат позициите си по въпроса какво трябва да правят пътниците, които пътуват през границите

Според „Дер Щандарт” в 27-ти страни-членки на Европейския съюз от март до октомври 2020-та година са починали 300 000 души повече в сравнение със същия период от 2016 до 2019 година. Данните са на Евростат, като увеличената  смъртност също ще бъде тема на срещата на евролидерите.

Очаква се не само да се реши как най-накрая страните членки взаимно да признават резултатите от тестовете за коронавируса и как да се улесни пътуването на гражданите от общността в условията на пандемия.

Мненията са различни, като например министър-председателят на Бавария се обяви за по-строг граничен контрол, а холандските власти искат за сведат до минимум влизането на граждани от трети страни. Гръцкият премиер пък вече открито призова за сертификат за ваксинация за улесняване на пътуванията, въпреки че едва ли ще се стигне до желаното ваксиниране на 70% на населението до юни, пише още „Дер Щандарт”.

Според някои  туризмът може да изживее бум през лятото, ако хората, ваксинирани с Covid-19, имат право да пътуват свободно. Но има страни, където недоверието към ваксините е голяма и Франция е една от тях.

„Ди Велт“

„Ще трябва да живеем с тестове за корона до две години“, продължава темата с коронавируса германският „Ди Велт“.

Федералната полиция издаде специални разрешителни за стотици полети от рискови зони – въпреки мутацията на вируса, съобщава изданието. Въпреки че броят на пътниците намалява много хора все още се качват в самолети.

Едва 1,45% обаче от тестовете, които се правят на летищата са положителни. Все по-често обаче пътниците, които дават положителни резултатите нямат симптоми, казва Фолкмар Векесер, представител на медицинската компания „Centogene“. Оттам не споделят мнението, че мутацията на вируса се разпространява по-бързо по летищата.

 

“Дейли мейл”

Великобритания е сполетяна от ново бедствие. Хиляди жители в северната част на Англия са евакуирани заради бурята Кристоф, която донесе сериозни валежи в страната. Премиерът Борис Джонсън предупреди жителите на Обединеното кралство да се подготвят  за сериозни валежи следващата седмица.

Около 2000 домове в Манчестър бяха евакуирани снощи заради наводнения, причинени от бурята, а премиерът обеща властите да помогнат на жителите във всяка част на Великобритания.

Полицията и пожарникарите са работили с градския съвет на Манчестър, за да евакуират домовете в Източен Дидсбъри, Уест Дидсбъри и Нортенден.

Агенцията за околна среда публикува 130 предупреждения за наводнения в цяла Англия, тъй като проливни дъждове са причина за преливане на няколко реки.

Синоптиците предупреждават, че бурята що донесе 30 см сняг в северните райони.  Премиерът, който вчера ръководеше заседанието на правителствената комисия за извънредни ситуации Cobra, заяви, че се предприемат стъпки, за да се гарантира, че транспортните и енергийните мрежи са подготвени, така че прекъсванията на електричеството да не бъдат „тежки“ и да има достатъчно доставки на торби с пясък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук