Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предложи създаването на работна група на НАТО, която да оцени как руската система С-400 може да бъде интегрирана в отбранителната система на блока. Това е новост в турската позиция, която в спора със САЩ беше, че системата С-400 ще действа отделно от системите на НАТО и ще се използва самостоятелно. Тя бе изложена в отговор на опасенията на Вашингтон, че тези противъвъздушни ракети ще бъдат несъвместими. Голямото опасение е от едновременната употреба на С-400 и F-35, което може да доведе до намиране на начини за откриване на самолета, които да изтекат към Русия.

Турция не желае да се откаже от вече закупените ПВО-системи и затова бе изключена от програмата за приозведство на F-35.

Турският външен министър направи такава оферта, изказвайки се на Световния икономически форум в Давос.

„Тревогата е, че изтребителите Ф-35 и системите C-400 са несъвместими… Нека създадем работна група, НАТО ще може да я ръководи. Нека експертите да проучат този въпрос и да направят оценка“, каза Чавушоглу.

Доставките на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли. Според турския президент Тайип Ердоган, С-400 ще бъде напълно действаща през април 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук