Във водата на Перник са установени завишени стойности на манган. Информацията съобщиха от РЗИ – Перник.

„Проблемът няма пряка здравна значимост, дори и при превишаване на нормата до определена степен, но е много важен за консуматора, тъй като този показател променя органолептиката (цвят, мътност, мирис, вкус) на питейната вода”, твърдят от РЗИ-Перник.

И добавят:

„Манганът и неговите съединения може да постъпват в организма през храносмилателната система, дихателната система и кожата. Много рядко може да предизвика интоксикации. Той влиза в групата на показателите с индикативно значение, съгласно Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Незначителното завишение не е свързано със здравен риск. Въпреки това, не се препоръчва продължителен прием на вода за пиене с превишени стойности на манган“.

От РЗИ – Перник уверяват, че продължава зачестения мониторинг на водата и при констатиране на отклонения от нормите жителите на община Перник ще бъдат своевременно информирани.

Кризата в Перник продължава да се задълбочава. В града е въведен воден режим от ноември.

От месеци хората в града нямат вода, нито за пиене, нито за битовите си нужди. Перничани от два месеца пият, перат и се къпят с минерална вода, тъй като от чешмите им тече кафява вода, ако изобщо тече.

Преди няколко седмици в болница бяха приети трима души, след като бяха пили от чешмяната вода. Инспекторите установиха, че няма наличие на ешерихия коли.

Освен това, преди дни стана ясно, че нивата на серния диоксид във въздуха в Перник са завишени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!