озонова дупка

Голяма част от озоновия слой на Земята се е регенерирал, това докладват европейски учени. Антарктическата озонова дупка е толкова малка, колкото през 1989 г.

Какво може да постигне един единствен човек, един единствен град предвид мащабите на този проблем? Този въпрос е пагубен за дискусиите, свързани с климатичната криза.

Ситуацията обаче не е толкова безнадеждна и има примери, които го доказват, предава немското списание “Spiegel”. Не са малко глобалните екологични проблеми, при които ситуацията е била значително подобрена с помощта на световната общност и озоновата дупка над Антарктика попада в тази категория.

От средата на 70-те години на миналия век се знае за съществуването на дупката, а от началото на 80-те се наблюдава. Причинителите за появата и са определени химикали, най-вече хлорофлоуровъглеродни (фреон). Поради това тяхната употреба е била забранена в цял свят в края на 80-те години.

От няколко години насам озоновата дупка започва бавно да се затваря. По данни на „Коперник” – системата за сигурност на околната среда на Европейския съюз, озоновата дупка над Антарктика тази година е достигнала толкова малки размери, каквито последно са били наблюдавани през 80-те години. Според изследователите от Европейската централа за метеорологични прогнози във Великобритания данните показват, че дупката е два пъти по-малка от обикновеното по това време на годината.

Озоновият слой се намира на височина от 15 до 35 километра в стратосферата. Той пази живите същества на Земята от вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение от Слънцето. Фактът, че озоновата дупка все още не се затворила, 30 години след забраната на хлорофлоуровъглеродните химикали, е показателен за трудното разлагане на тези съединения.

Според данни на Световната метеорологична организация озоновият слой би трябвало да достигне стойностите си от 1970г. в периода до 2060г. Учените предупреждават обаче, че климатичните промени могат да забавят процеса. На това ще повлияе и фактът, че забранените химикали продължават да се произвеждат нелегално в Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!