преходен период, Европейски

Европейският съюз предупреди, че британците се насочват към Брекзит без сделка, което би им навредило, като идеите на Лондон за решаване на спорния въпрос за ирландската граница все още е малко вероятно да бъде решен, особено през оставащите 6 седмици преди Великобритания да напусне ЕС, предава „Ройтерс“.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се обърна към законодателите в ЕП, заявявайки, че британският премиер му е казал в понеделник, че Лондон все още иска сделка, но ще напусне със или без на 31 октомври.

„Остава много малко време… Рискът от несключване на сделка е реален”, каза Юнкер.

Британецът, който подкрепя Брекзит, Матю Патен каза:

„Време е за чист Брекзит”. Други про-Брекзит депутати се опитаха да надвикат проевропейските си колеги, крещейки: „Загубихте!”.

Мнозинството от законодателите в ЕС в крайна сметка гласуваха за удължаване на планираната дата на напускането на Великобритания, която не е обвързваща, но има политическа тежест.

Лидерите на ЕС ще се срещнат на 17-18 октомври в Брюксел, само две седмици преди Брекзит.

Американската инвестиционна банка JPM Morgan е песимистична, относно перспективите Джонсън да постигне сделка, след като последните кръгове от преговори между двете страни се провалиха.

Великобритания вероятно няма да представи подробни писмени предложения за това как да се промени съществуващата, но престояла, сделка, постигната от Тереза Мей.

„Ако това се случи, срещата на върха ще се провали”, каза дипломат от ЕС, запознат с Брекзит.

„Ако трябва да има сделка, тя трябва да бъде подготвена до голяма степен предварително. Не бива лидерите да се оставят неподготвени.”

В най-лошия сценарий Брекзит без сделка може да доведе до сериозни смущения в търговията, доставката на лекарства, пресни храни и евентуални обществени недоволства. Това пише в плана на британското правителство за действие в извънредни ситуации.

Подобно рязко прекъсване на икономическите връзки, слагащо край на 40-годишно членство в ЕС, „може да е изборът на Великобритания, но не и на ЕС”, каза Юнкер, подчертавайки, че Блокът няма да носи отговорност, ако Великобритания се срине.

Юнкер заяви, че Лондон трябва да представи реалистични предложения за замяна на ирландското споразумение, което беше постигнато между лидерите на ЕС и Тереза Мей и което британският парламент отхвърли.

„Не съм емоционално привързан към ирландския бекстоп”, каза Юнкер. „Помолих министър-председателя да направи алтернативно предложение”, каза той и го нарече „предпазна мярка”, за да се избегне разделена Ирландия след Брекзит.

Бекстопът ще изисква Великобритания да спазва някои от правилата на ЕС, ако не може да се намери друг начин за запазване на сухопътната граница между управляваната от Великобритания Северна Ирландия и членката на ЕС – Ирландия.

Песимистичният му тон без поет и от финландския министър по европейските въпроси, който каза пред парламента, че Брекзит без сделка е „доста вероятен”. Финландия е ротационен председател на ЕС.

Въпреки това, много от законодателите в ЕП предупредиха за Брекзит без сделка, като се аргументираха, че това ще доведе до икономически шок. Те настояват и Великобритания да не се отказва от ангажиментите си към социалните и екологичните стандарти на ЕС, и да се превърне в конкурент с ниски данъци и ниско регулиране.

Манфред Вебер, лидер на дясноцентристката група на ЕНП, нарече Брекзит „глупав”.

Европейският парламент официално призова на Великобритания да бъде предоставено още едно удължаване, за да се даде повече време на Лондон да се съгласи с условията по развода. Резолюцията беше приета с 544 „за”, 126 „против” и 38 „въздържали се”.

Брекзит вече беше отлаган два пъти от март тази година и Джонсън се закле, че няма да иска друго удължаване.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че Брекзит без сделка няма да реши нито един от въпросите около правата на гражданите на ЕС, ирландската граница и британските задължения в рамките на дългосрочния бюджет на Блока.

„Ако Обединеното кралство излезе без сделка, всички тези въпроси няма да изчезнат. Те все още са там”, каза Барние. „Няколко години след референдума за Брекзит, не трябва да се преструваме, че преговаряме.”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук