Премиерът Бойко Борисов в петък, пред демонстрацията, свикана от ГЕРБ, за да защити правителството от антиправителствените протести, заяви, че очаква новината за приемането на България в „чакалнята на еврозоната” да бъде на челните страници на всички световни вестници.

Факт е, че на следващия ден и тази новина се появи по световните медии, но тази положителна за България стъпка бе заглушена от антиправителствените протести.

В десетки западни медии се появи информация за демонстрациите, които продължават четвърти ден. Най-известните от тях са „Ню Йорк Таймс”, „Гласът на Америка”, „Болкан инсайт”, немската ORF, британският „Телеграф”, „Юроактив”.

Ню Йорк Таймс

Българският президент поиска дясноцентриското правителство и главният прокурор да подадат оставка. Според него това е единственият начин да се успокои иначе растящото напрежение, което предизвика масови протести в цялата страна.

Президентът заяви в събота в национално телевизионно обръщение, че „българи от различна възраст и политическа принадлежност искват възстановяване на върховенството на закона и основните граждански свободи, които са методично нарушавани през последните години“.

„Гневът е дълбок. Той се трупа от години и не може да бъде потиснат от страх и сила “, каза той

Радев, който беше избран през 2016 г. и издигнат от Социалистическата партия, е критик на правителството на премиера Бойко Борисов, обвинявайки го в корупция, липса на справедливост и потискане на свободата на словото.

Хиляди хора излязоха по улиците на столицата София, за да поискат оставката на Борисов и главния прокурор Иван Гешев, обвинявайки ги в корупция и връзки с престъпни групировки.

Протестите бяха предизвикани по-рано тази седмица, след като Гешев нареди нахлуване в президентството и арести на двама помощници на държавния глава по подозрение, че са злоупотребили с валст.

Борисов е на власт от 2009 г., а третият му мандат би трябвало да приключи през март догодина.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!