Продемократичните сили получават абсолютно мнозинство на изборите за членове на съвети на кварталите в Хонг Конг след предварително преброяване на гласовете, съобщава South China Morning Post.

В неделя Хонг Конг проведе преки избори за съветите на 18 градски квартала, в които 1090 кандидати се бореха за 452 места. Съветите разглеждат въпроси на областно ниво, като транспорт и комунални услуги.

Хонг Конг, избори

Изборите, които се проведоха на фона на продължаващи вече шести месец антиправителствени протести, се смятат за барометър за подкрепата към антиправителственото движение и към властта на ръководителя на администрацията в Хонг Конг Кари Лам.

Избирателната активност на изборите беше рекордна. Общо 2,94 милиона души упражниха правото си на глас, което представлява 71,2% от общия брой регистрирани избиратели.

През 2015 г. избирателната активност на подобни избори беше едва 47%.

Към 9:00 местно време продемократичните сили печелят в 17 от 18 области, като получават повече от 278 места.

Хонг Конг, избори

Пропекинският лагер досега получава едва 42 места. Независимите кандидати успяха да вземат 24 места.

Всички съвети след изборите през 2015 г. бяха контролирани от привърженици на централната китайска власт.

Поради факта, че продемократичният блок получи мнозинство във всички градски райони, те вероятно ще получат 120 места в избирателната комисия, която избира ръководителя на областната администрация.

Резултатът от изборите в Хонг Конг бяха коментирани от китайския външен министър Ван И.

По думите му „Хонг Конг е част от Китай, независимо от това, което се случва на изборите“.

„Това все още не е окончателният резултат. Нека изчакаме крайния резултат. Въпреки това, ясно е, че без значение какво се случва, Хонг Конг е част от Китай и специален административен регион на Китай“, каза Ван И пред репортери, след като се срещна с японския премиер Шиндзо Абе в Токио.

„Всеки опит за намеса в Хонг Конг или дори да навреди на просперитета и стабилността му, няма да успее.“, допълни още китайският външен министър.

Кари Лам
на снимката: управителят на Хонг Конг Кари Лам

В същото време управителят на Хонг Конг Кари Лам заяви, че нейното правителство „ще чуе със смирение“ гласа на народа след унизителната изборна загуба „и със сигурност ще го вземе предвид“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!