Антон Иванов за АЕЦ
На снимката: енергийният експерт Антон Иванов

Според мен предложението за покачване на цените на електрическата енергия за бита от порядъка на 11% ще се компенсира, ако мине мярката за намаление на ДДС с 10%. Това заяви за ДЕБАТИ.БГ. енергийният експерт Антон Иванов по повод предвиденото от КЕВР поскъпване на електричеството за бита от януари.

„По този начин бита няма да усети повишение на цените“, коментира Иванов.

Според него новото правителство ще трябва да продължи компенсацията на бизнеса в рамките на зимния сезон.

Експертът припомни, че от пет години насам България още няма точна дефиниция за „енергийно бедни“ хора.

„България много се забави с дефиницията за това – кои са енергийно уязвимите домакинства и за тях да могат да се предприемат конкретни мерки за подпомагане. В момента задържането на цените на бита на ниски нива, най-ниски в ЕС, касае както онези, които са тежко засегнати, така и онези, които имат възможност да посрещнат повишените разходи. Тоест имаме една неравномерност, която е разпределена между всички, а действието, което се очакваше и има заявка за такова от пет години насам, е да се определят кои са уязвимите домакинства и да има програми за тяхното подпомагане, както е навсякъде по света“, каза той.

За да разберете какъв съвет би дал Антон Иванов на новите управляващи и възможно ли е поставянето на двата закупени реактора на терена на АЕЦ „Козлодуй“, както и инженерен или политически е проблемът с интерконектора с Гърция – четете цялото интервю с енергийния експерт ТУК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук