Васко Начев
На снимката: енергийният експерт Васко Начев

Васко Начев е енергиен експерт с богат професионален опит. Работи като консултант по проучване и добив на нефт и газ в различни държави от Близкия Изток, Египет, Казахстан и последно в Индонезия. Автор е на множество статии и анализи, отнасящи се до нефтения и газов сектор както у нас, така и в международен план.

В телевизионния дебат между кандидат-президентите отново беше спомената цената на енергията и Герджиков обвини служебното правителство, че тя се е покачила няколко пъти. Възможно ли е служебното правителство да е вдигнало цената на електроенергия с действията си?

Не знам каква доза наивност трябва да прояви човек, за да започне да мисли в тази посока. При положение, че виждаме какво се случва на глобалните пазари, виждаме, че цяла Европа е в тъмносиньо и вече върви в посока черно с непосилно високи цени и на този фон някой да твърди, че служебно правителство, независимо на кого е, е повишило цената, просто не си струва да бъде коментирано.

Знае се, че България произвежда повече от нужния ток и го изнася. Освен това стана ясно, че АЕЦ „Козлодуй“ е спечелила 1,5 млрд. от по-високите цени. Какво трябва да направи правителството с тези пари за справедливото им разпределение?

На практика това е справедливо разпределение. Има търсене, има и предлагане на пазара. От друга страна електроенергията в Козлодуй е на изключително атрактивни ниски цени. Така или иначе, всяка година под някаква форма през Българския енергиен холдинг, брашненият чувал, наречен АЕЦ „Козлодуй“, се изтупва. Разбира се, на фона на цялата ситуация, в която се намираме, не е коректно да бъдат реализирани подобен род печалби и то на гърба на всички нас. Деликатна е формата, под която да става връщането на такива неправомерни вземания, въпреки че те са законни, но някак си не са морални. Формулата и начинът, по които те да бъдат връщани, са деликатни.

За наше съжаление и за съжаление на всички европейци , точно в този период  цената на газа също подскочи. Много западни наблюдатели обвиниха Русия, че спекулира с цената на газа, за да окаже натиск за по-бързото пускане на Северен поток. Какъв е вашият прочит на този проблем?

Това е по „късата допирателна”. Много е лесно да кажем „Русия е виновна”. Не знам какво трябва да прояви човек, за да не си мисли, че в подобна ситуация някой няма да се възползва. Знаете, че в критични моменти, спекулантите са първите, които реагират на пазара. Пазарът е без ликвидност по няколко причини и нямаше как Русия да не се прояви в тази посока. Естествено преиграха малко. Бъдете сигурни, че един ден всичко това ще им се върне като бумеранг. Рано или късно газовият пазар ще се стабилизира, но това няма да се случи нито тази година, нито следващата. Въпреки това тенденциите са в посока надолу като цени на природния газ. Лично аз очаквам, че в края на 2023-та и 2024 г. ще настъпи стабилност на газовия пазар. Иначе прочитът за това, че искат да бъде пуснат Северен поток-2 – това го искат от първия ден. Не мисля, че е точно да правим такива силни препратки.

Ясно е, че двете кризи са от различен характер. Какво трябва да направи спешно българското правителство, за справяне с кризата със скъпия ток?

Първото нещо, което трябва да бъде направено е понятието „енергийна бедност” да бъде изпълнено със съдържание. Това носи негативи на всеки политик, но е крайно време да се случи. Докато не се знае ясно къде е екзистенциалният минимум, винаги ще има горчив вкус в обществото. Винаги има недоволни хора, това е нормално, но когато са определени „правилата на играта”, нещата стават по-лесно и по-справедливо.

Европейската комисия не иска изобщо да се споменава за въглеродни емисии, но фондът е един, парите идват от едно място, за да може едни хора да ги преразпределят, както те сметнат за добре. Много внимателно трябва да се намери формулата, по която да стане обезщетението.

Какви действия трябва да предприемат европейските страни срещу възможността на Русия да заиграва политически с цената на газа?

Като търсят възможност за излизане от такава ситуация. Много европейски държави се изкушиха с ниските цени миналата година. Това ги накара да смятат, че формулата ден напред е най-добрият вариант, което не е точно така. Големи консуматори или дори среден клас, би трябвало да пресметнат риска под някаква форма, за да не се изпада в подобна ситуация.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!