ГЕРБ
На снимката: депутатът от БСП Антон Кутев

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев изрази пред БНР задоволство, че „се прие предложението на БСП за създаване на комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на Covid-19“. Той коментира и справянето с кризата с коронавируса. Според него се е прекалило с някои от мерките, което вече има чисто икономически измерения:

„Личната ми позиция е, че не трябваше да се избързва с ограничителните мерки. Не видях никакъв смисъл от това да се затворят парковете. Бяха пресилени и КПП-тата по градовете. Беше грешка да се разпусне парламентът, защото той е основният коректив на всяко действие и управляващ орган. Видя се, че като се прехвърли цялата власт в ръцете на един човек, единственото което следва, е объркване, хаос и противоречащи си заповеди през няколко часа“, каза Кутев.

Според него много неща е можело да се направят по- умно и по-леко.

„Властта не управляваше кризата и не вдъхваше спокойствие. Не отричам противоепидемичните мерки, а това, че правителството и щабът бяха заети с това да плашат хората, вместо да си свършат работата“, обяви социалистът.

Той подчерта, че министър-председателят и щабът не са осигурили безопасността на хората, борещи се с вируса:

„Трябваше да предоставят предпазни средства на болниците, защото до средата на април медиците в областните болници бяха без предпазни средства. Не свършиха това. Единственото, което направиха, беше да ни плашат колко много трупове и катафалки ще има.“

Антон Кутев коментира думите на премиера Борисов, че българите имат редкия шанс да управлява той:

„Борисов се счита за дар Божи, но всеки има право на заблуждение. Умилително е.“

Народният представител изтъкна, че здравната криза е приключила, но икономическата тепърва предстои.

„Трябва да има мерки и към икономиката, не само към здравето. За съжаление за някои хора кризата тепърва предстои, а всеки следващ фалит ще влошава кризата още повече. БСП предлага от години 9% ДДС за храни и лекарства. Бизнесът трябва да бъде подпомаган, но е нужно да се помогне и на хората. От БСП искаме парите да стигнат конкретно до хората. Искаме да се намалят цените на ключовите продукти, за да се помогне и на бедните хора. Най-тежко ударените от кризата няма да отидат в ресторантите и по хотелите. Точно те трябва да бъдат подпомогнати“, каза Кутев.

Той подчерта, че е нужно държавата да стимулира икономиката, за да не се влоши кризата. Социалистът припомни, че управляващите не са приели много от предложенията на БСП, като това неплатеният отпуск да се плати от държавата, както и една минимална работна заплата да се даде на всички хора, останали без работа.

Кутев коментира, че приветства всякаква форма на намеса на държавата, когато тя е пазарно съобразена. Това би могло да регулира средата, защото държавата би трябвало да работи с малки маржове и да предлага конкурентни цени. Той даде пример с атомната централа в Козлодуй, за която коментира, че продава най-евтиният ток в България, а може би и в света.

„След като 30 години ни обясняваха, че БСП иска национализация и че държавата е лош стопанин, сега неолиберално правителство започна да стига до идеята, че е нужна пряка намеса на държавата в определен бизнес сектор“, изтъкна Кутев.

Според него ако това се случи, ще бъде добра крачка, но е важно дали ще има добро управление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук