ГЕРБ
На снимката: депутатът от БСП Антон Кутев

Антон Кутев е български политик от БСП. Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България. Роден е на 13 септември 1968 година в град София. Завършва специалност „Изкуствознание“ в Художествената академия. Учил е „Икономика на киното и телевизията“ в Московския киноинститут. В периода от 2003 до 2007 година следва „Европейска публична администрация“ в Софийски университет.

Г-н Кутев, преди година изработихте „Визия за България“ като ваша предизборна програма. След 1 година в условия на пандемия в нея най-вероятно има промени. Ако спечелите изборите какви нови политики предлагате?

Самата „Визия за България” не търпи кой знае какви промени. Промените са в предизборната ни платформа. Ситуацията в България се е променила само по отношение на ковид кризата. Тогава и сега искахме да се разпределят средства към всички направления на икономиката, което и до този момент не се прави. Например, ресторантьорите и хотелиерите, които бяха загубили работата си за месеци напред, всъщност преди 1 година не бяха получили нищо. Това, което сме добавили, е нашето искане да се отвори доставката на руската ваксина Спутник V, защото очевидно доставките на ваксини не стигат и в света има видим недостиг от няколко милиарда. Естествено, че една малка страна като България ще среща проблеми, ако не е предварително подготвена, за да ги посрещне. Начинът е да търсим допълнителни доставки на други ваксини, без тези, които сме договорили и които вървят бавно.

В програмата ни има три ключови сфери – качествено здравеопазване, което да бъде достъпно за всички и гражданите да не доплащат. Вторият акцент е грижата за пенсионерите, третият – грижата за децата и за майките. Предвидили сме много мерки, които да подпомагат младите семейства, за да може да се преборим с демографската криза.

Вярвате ли на прогнозите на социолозите, които определят разлика 5 на 100 между вас и ГЕРБ. В същото време резултатите сочат, че 60% не одобряват тази партия? Как тълкувате тези данни?

За съжаление, много отдавна политиката в България е станала инструментариум, а не реална политика. Ако ставаше дума затова хората да гласуват за това управление и резултатите от него – да, има 60% неодобрение. Но гласуването в България има друга мотивация – корпоративна, административна. Резултатът е, че получаваме гласове, които не са мотивирани, а напротив – провокирани са от дребни сметки или принуда. Ето това е управлението на ГЕРБ. Ако не беше този начин да се притискат хората чрез криминални механизми, ГЕРБ отдавна нямаше да са на власт. Ако сравним тези два подхода, нищо чудно и двете твърдения да са верни.

Вие сте от партиите, които ясно заявяват желанието си за промени в съдебната система. Какво трябва спешно да се промени в тази сфера и бихте ли подкрепили предложения на „Изправи се!Мутри вън“ и на „Демократична България“?

Ние и досега сме си сътрудничили или поне сме търсили сътрудничество, според мен. Но имаме и не малки разминавания по отношение на това как трябва да се проведе съдебната реформа и какво трябва да включва. Аз лично смятам, че предложенията, които се направиха по времето на Христо Иванов, не решават проблема. Защото прокурорската и съдийската колегия да бъдат разделени не решава проблема. Както не е решение и това за контрола на главния прокурор. Да сложат някаква абсолютно измислена фигура, която щяла да контролира главния прокурор. Това е смешно. Така че аз не съм убеден, че са измислени верните неща по отношение на това как да се промени и как да се контролира съдебната система. Но много се надявам тези промени да се случат. И те трябва да се случат с общи усилия, защото няма как да направиш съдебна реформа, ако няма достатъчно стабилно парламентарно мнозинство.

Аз смятам, че за съдебната реформа трябва да се търсят общи допирни точки. А ние ги нямаме в момента, защото предлагаме различен подход, но сътрудничеството с всички демократични сили, които се опитват да издигнат правовата държава, според мен е задължителен.

От вашата икономическа програма виждаме, че искате да накажете богатите с повече данъци и да облагодетелствате най-бедните. Това може да ви донесе изборни ползи, но не се ли опасявате от изтичане на капитал ивън страната и общо намаляване на данъчните приходи? С какво ще бъдат компенсирани намалелите приходи?

Има опасност по отношение на изборните ползи, защото хората не обичат да им се вдигат данъците. Въпреки това, успешната рецепта за силна държава е именно това. Прогресивното подоходно облагане, което е залегнало в икономическата програма на БСП, е и в полза на богатите. Те трябва да имат спокойствие и сигурност, че ще намират работна ръка, която е здрава и образована. 30 години ни се обясняваше, че държавата трябва да е нощен пазач, а ние да правим каквото искаме. Но като дойде ковид кризата, например, разбираме, че това не е достатъчно. Почваме на питаме за ваксини, тестове, лечение, места в болните. Няма как да разчитаме само на частните болници, зщото в някои населени места дори няма такива. Но за да има държавни болници и те да работят добре, трябва да има по-високи данъци. Много е важно, когато държавата става по-силна, да има контрол, така че тези пари да не се крадат. В момента с ковид кризата виждаме, че всички разбраха, че държавата им трябва. Кутев е категоричен, че прогресивното облагане ще донесе повече пари в хазната, а това ще увеличи и доходите.

Защо, според вас, в последните години, непосредствено преди изборите, започва да се налага проруска риторика? Чрез нея вашата партия отблъсква периферия от избиратели, които иначе биха ви подкрепили една проевропейска лява партия?

Аз не знам друга партия в България, чийто дългогодишен председател – Сергей Станишев, да е вече 6 или 7 години председател на Европейските социалисти (ПЕС). Може ли да предположим, че председателят на партията на Европейските социалисти, ще председателства партия, която не е европейска? И коя друга партия има същото приемане в Европа? Това да тупат Бойко Борисов по рамото не е точно европейско признание. Когато той стане председател на европейска партия, тогава ще имаме евентуално сравнение между ГЕРБ и БСП.

А относно свързването на БСП с русофилството. Това, първо, не идва от самото БСП, а е по користни причини. Ние имаме две русофилски партии в парламента. Например „Атака“, които са радетели на руската идея. Имаме „Движение русофили“, в чието ръководство участват доста фигури от ГЕРБ. Смятам, че е клише, което определени хора налагат, че БСП е русофилска партия.

Ключов е въпросът какви са отношенията на България с Русия. Защото именно в рамките на ЕС и НАТО, ние сме държавата, която може би има най-голяма интерес да е в добри отношения с Русия. По много причини, най-малкото заради Турския поток, който вече се случи. И се надявам да започне да носи пари. Най-малкото, защото ние имаме интерес от газовия хъб „Балкан“ – ние имаме икономически и геополитически интереси, които трябва да бъдат защитавани. Иска ми се да се приключи с тези предизборни клишета и да управляваме държавата през четирите години между изборите. А без газ, без пари, без добри икономически връзки, без добри културни връзки, особено с държави, с които сме исторически и културно свързани, като Русия, няма как. България се различава от Полша, по отношение на опита си с Русия. Или от този на прибалтийските държави. Ние трябва да дадем шанс на това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук