Антониу Гутериш в Украйна.
Антониу Гутериш в Украйна.

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Ръководителят на ООН Антониу Гутериш е в Украйна, за да се срещне днес с президента Володимир Зеленски. Това е третото му пътуване до страната, откакто Русия нахлу в нея преди година.

Генералният секретар пристигна в Полша вчера сутринта, откъдето продължи за Украйна. Там ще се срещне с украинския лидер, за да обсъди подновяването на международното споразумение за износ на украинско зърно от миналото лято. Информацията съобщиха двамата му говорители Стефан Дюжарик и Фархан Хак.

Гутериш „в момента е в Украйна“, заяви Хак на брифинг за медиите в централата на ООН в Ню Йорк. Дюжарик, който пътува заедно с генералния секретар, по-рано съобщи в изявление за „среща в сряда сутринта с президента Зеленски в Киев за обсъждане на продължаването на Черноморската инициатива за зърнени храни във всичките ѝ компоненти, както и на други важни въпроси“.

Това споразумение между ООН, Украйна, Русия и Турция, сключено на 22 юли и подновявано на всеки четири месеца, има за цел да изнася блокираното от боевете зърно от украинските пристанища и допринесе за облекчаване на световната продоволствена криза, причинена от войната. Благодарение на него досега бяха изнесени около 20 милиона тона зърно. След като в средата на ноември споразумението беше подновено за зимата, то отново изтича на 18 март.

Киев одобри създаването на клон на Международния наказателен съд в Украйна

Украинското правителство одобри създаването на клон на Международния наказателен съд (МНС) в страната. Това съобщи главният прокурор на съда Карим Хан, цитиран от световните агенции.

Създаването на този клон „ще позволи да се засили значително присъствието на място, да се увеличи броят на мисиите в цяла Украйна и, което е особено важно, да се задълбочи сътрудничеството с пострадалите и с гражданското общество“, изтъкна в изявление главният прокурор на Международния наказателен съд.

При посещението си в Украйна в началото на март Хан се срещна с президента Володимир Зеленски, както и с украинския генерален прокурор Андрий Костин. Той взе участие в конференцията „Единство в името на справедливостта“ в град Лвов и разговаря с група следователи и аналитици на МНС, работещи на място от май миналата година.

Досега Украйна не беше признавала юрисдикцията на Международния наказателен съд, но по-рано подаде две декларации и призна юрисдикцията на съда по отношение на възможни престъпления, извършени на територията на страната от 21 ноември 2013 г. насам.

Столтенберг: Необходима е допълнителна военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта снощи, в навечерието на срещата на министрите на отбраната на ЕС в Швеция, необходимостта от допълнителна военна помощ за Украйна.

Беше обсъдена спешната необходимост от увеличаване и поддържане на подкрепата, заяви Столтенберг след разговорите с шведския министър-председател Улф Кристершон в Стокхолм.

„Това се превърна във война на изтощение и затова е и битка за логистиката. Сега е важно да се увеличи производството на оръжия и боеприпаси“, каза той.

В този контекст Столтенберг приветства факта, че се работи по съвместното закупуване на боеприпаси от държавите от Европейския съюз. НАТО работи по съвместното снабдяване от години, каза той.

Министрите на отбраната на 27-те държави от ЕС ще обсъдят днес по-нататъшните доставки на боеприпаси за Украйна. Срещата ще е в конферентен център близо до Стокхолм. Столтенберг е поканен като гост на консултациите на министрите.

Хиляди украинци имат комплексни травми, свързани с войната, съобщи СЗО

Хиляди украинци са получили комплексни травми, свързани с войната, и се нуждаят от рехабилитация и оборудване, за да им се помогне, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление пред журналисти на високопоставен представител на Световната здравна организация (СЗО).

Тези наранявания включват фрактури, ампутации, увреждания на гръбначния стълб, черепно-мозъчни травми и изгаряния, каза д-р Сатиш Мишра от регионалния офис на СЗО за Европа.

Нападения срещу здравни заведения, намален брой здравни работници поради разселване и недостиг на електроенергия – всичко това води до затруднения за нуждаещите се да получат помощ, добави той.

Дори преди войната, през 2019 г., едва половината от населението в Украйна е могло да се възползва от рехабилитация, най-вече при незаразни заболявания като сърдечносъдовите или при диабет, каза друг служител на СЗО. Според него оттогава насам пандемията и войната значително са засилили нуждата от рехабилитация, което е неотложен въпрос.

По данни на СЗО за сравнение през 2019 г. близо двама от всеки 5 души в европейския регион са страдали от заболяване, което би могло да се нуждае от рехабилитация.

Източник: БТА

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук