Apple, епъл

Американски съд нареди на компанията Apple да плати над половин милиард долара на университет, след като технологичната компания не се съобрази с по-ранно съдебно решение, съобщава ВВС.

Apple беше подведена под съдебна отговорност  още през 2014г. заради използване на технология, разработена от преподавател и неговите студенти, в чиповете на iPhone без разрешението на университета Уисконсин в Медисън, САЩ.

Apple трябваше да плати около 234млн. долара, след като загуби делото за патент. Сега сумата нараства повече от два пъти, тъй като компанията продължила да използва технологията. Съдията съобщи, че заради допълнителните обезщетения дължимата сума вече е достигнала до 506 млн. долара.

Въпреки това Apple се надява, че глобата ще бъде отменена и обжалва присъдата.

Въпросният патент очертава начин за повишаване на изчислителната способност чрез предвиждане как ще бъдат използвани процесорите. Apple получи собствен патент за сходен метод.

Първоначалният иск се отнасяше за използването от Apple на изобретението в процесорите й А7, А8 и А8Х, които се срещат в устройства като iPhone 5S и iPad Air 2. Apple не промени чиповете, след като загуби спора през 2015г., нито изтегли съответните продукти от продажба, поради което съдът й налага по-голяма глоба.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук