Протест на
Протест на "Артекс" пред сградата на ДНСК

Строителната компания „Артекс“, която иска да завърши сградата „Златен век“ в квартал „Лозенец“, излезе на втори протест.

Този път собственици и служители се събраха под прозорците на ДНСК, след като в понеделник протестираха пред регионалното министерство. Тогава настояваха институциите да преразгледат решението си и да им позволят да завършат сградата.

Днешният протест се случва въпреки категоричната позиция на директора на дирекцията арх. Влади Калинов, който заяви, че спира строежа им заради изтекло през 2020г. разрешително за строеж.

Собственикът и председател на съвета на директорите на „Артекс Инженеринг“ арх. Пламен Мирянов се обърна към президента Румен Радев. Той го помоли да се намеси, като съдейства, спрямо компетентностите му, в разрешаването на казуса. Арх. Мирянов коментира още, че уважава директора на ДНСК арх. Влади Калинов и е убеден, че той и служебният регионален министър Виолета Комитова са подведени от недобросъвестни и некомпетентни съветници.

Архитектът призова институциите на диалог с тях и спорът да бъде разрешен, като се признае истинската валидност на строителното разрешително – 2022 г., без да се стига до завеждане на ново дело в съда и сезиране на Европейския съд.

„Те имат една екзотична теза, която е внушена от недобросъвестни съветници и ги моля внимателно да я разгледат. Разрешителното, те считат, че е започнало да тече от 2010 г. След 2010 г. има още един важен момент, че 2012 г. Столичната община презаверява разрешението за строеж, за което се плаща съответната такса. Инвеститорът плаща такса и удължава разрешението си за строеж и от тогава започва да тече разрешението за строеж“, обясни той и уточни, че тези факти са признати и потвърдени и от Върховния административен съд.

Архитект Пламен Мирянов се обърна към всички институции и заяви, че случилото се вчера е много притеснителен знак и увери, че те ще защитят правата си в съда, а държавата ще носи отговорност. По думите му фирмата им се използва за разчистване на междуличностни битки.

Арх. Мирянов уточни, че в момента тече работа на обекта и все още не е издадена заповед за спирането на обекта. Той призова също така и за организирането на кръгла маса, на която да бъдат изяснени данните и фактите, като по този начин и в присъствието на медиите, те търсят някакъв вид арбитраж, който да помогне в разрешаването на спора.

Той заяви още, че ще излизат на протест всеки ден докато не бъдат чути и, за да защитят както техните права, така и тези на България. Това е време, в което ДНСК може да преразгледа, по техните думи, грешното си решение.

Как се стигна до тук?

Припомняме, че през 2017 година, по предложение на ГЕРБ, законът беше променен и строителните разрешителни получиха удължаване. Така „Златен век“ попадна в заварено положение. Ремонтът на закона получи името – Поправката „Артекс“.

Строителството на небостъргача беше спряно, след като се оказа, че политици са купували апартаменти от компанията на цени под пазарните. Сред тях бяха и „дясната ръка“ на Бойко Борисов – Цветан Цветанов; бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева, бившият министър Николина Ангелкова, бившият зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева; бившият председател на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Всички те бяха разследвани от антикорупционната комисия, заради съмнения за нарушения на закона във връзка с придобиването на луксозни имоти на цени под пазарните. Прокуратурата не видя нарушения.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!