Асен Василев
На снимката: Асен Василев.

„Продължаваме промяната“ все още не са осигурили подкрепа за кабинета си от 121 депутати. Съставът на проектокабинета на ПП ще се обсъжда, когато бъде събраната нужната подкрепа. ПП няма да предоваря със Слави Трифонов и ИТН. Решението за експулсирането на 70 руски дипломати от България е взето по препоръка на Министерството на външните работи. Това каза в интервю за предаването „Панорама“ на БНТ предложеният от „Продължаваме промяната“ за премиер Асен Василев. 

„Кирил Петков е взел решението по информация, предоставена от службите за национална сигурност, където е имало и препоръка в съответния доклад на Външно министерство за точно 70 души. Поне това ни беше казано в заседанието на парламента. След това ДАНС са работили с Външно министерство и те си придвижват съответните ноти“, обясни вицепремиерът в оставка.

Според него това решение на правителството е правилно. „У нас ще останат 43 руски дипломати при 12 български в Москва. Това е два пъти повече от дипломатите, които Русия има в Холандия или Румъния“, подчерта Василев.

Той допълни, че не България е търсила конфронтация с Руската федерация. „Русия започна конфронтацията – тя ни сложи в списъка с вражески държави. Тя ни спря газа, въпреки че ние си бяхме платили“, допълни той.

Повече по темата – ТУК

Василев припомни, че в миналото България и Русия няколко пъти са прекъсвали дипломатическите си отношения. Относно ултиматума на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова и последвалите действия – четете ТУК.

ПП все още нямат подкрепата на 121 депутати

„Това дали ще има избори, зависи от съвестта и начина на вземане на решения на няколко депутати“, каза още Василев. Той добави, че все още нямат необходимата подкрепа от 121 депутати.

Докато не бъдат събрани нужните гласове, няма да се обсъжда персонален състав на кабинета, стана ясно от думите на Василев. Вицепремиерът в оставка заяви, че не са водили разговори с лидера на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов и нямат намерение.

„С г-н Трифонов и въобще с ИТН като структура, ръководена по начина, по който тя влезе в първия кабинет, имаме сериозни различия. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фирми да взимат големи поръчки, да са предварително избрани. Ние търсим хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите“, допълни още финансовият министър в оставка.

Василев добави, че са начертани основните приоритети пред евентуално правителство, които трябва да бъдат изпълнени в следващите шест месеца. „Ако до шестия месец тези задачи са изпълнени, ще говорим с партньорите отново и ще начертаем нови задачи“, добави той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук