Северна Македония, Европейски съюз

„В Република Северна Македония е в ход вътрешна процедура за приемане на предложението на Френското председателство, за което е необходимо да се изчака малко време“, това заявиха от ведомството на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска днес. По думите на Министерството на външните работи обаче към момента Република Северна Македония не е приела предложението на френското председателство на Съвета на ЕС за уреждане на спора между България и съседката ни.

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Twitter, че България и РС Македония са близо до споразумение. Какво още каза тя – вижте ТУК.

На фона на това председателят на опозиционния ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова за всенароден протест днес срещу френското предложение за решаване на спора между Република Северна Македония и България, което според него означава „или асимилация на македонците, или никакъв ЕС“.

На 24 юни т.г. Народното събрание на България гласува държавата ни да приеме френското предложение. Това означава, че българските условия, посочени в споразумението, ще бъдат изпълнени от Северна Македония, а България ще вдигне ветото си върху началото на преговорите на РС Македония за присъединяване към Европейския съюз. Още четете ТУК.

„Министерството на външните работи (МВнР) е запознато с всички предложения на френското председателство на Съвета на ЕС“, казват от МВнР в отговор на запитване.

„Действията на българските институции не могат да излизат извън рамката, създадена с решението на 47-мото Народно събрание на Република България във връзка с разширяването на ЕС и процеса на преговори на Република Северна Македония от 24 юни от 2022 г.“, уточниха от министерството.

„В Република Северна Македония е в ход вътрешна процедура за приемане на предложението на Френското председателство, за което е необходимо да се изчака малко време. Евентуални спекулации по въпроса в България през този период биха могли да се отразят негативно върху процесите в съседната ни държава“, заявиха още от МВнР.

След като България прие предложението, тя на практика остави на РС Македония да реши сама дали иска да поеме по пътя към ЕС, изпълнявайки българските условия, или не желае това.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук