Петков Нинова Василев

„Продължаваме промяната“ започват преговорите с БСП за сформиране на нов кабинет в рамките на 47-мия Парламент днес. Разговорите ще се проведат в сградата на Народното събрание. Това съобщи началникът на кабинета в оставка на Кирил Петков Лена Бориславова в ефира на предаването „Седмицата“ по „Дарик“ радио. Разговорите ще започнат около 13:00 часа.

По думите ѝ от ПП разбират за какво се борят отделните партии, но ще бъдат обсъждани вече заявените приоритети за управление с мандат от шест месеца. Повече за въпросните приоритети – четете ТУК.

Освен с БСП, ще бъдат водени разговори и с „Демократична България“, както и с всеки депутат от политическа сила, която желае да припознае заявените приоритети, обясни Бориславова.

„Трябва да поемем отговорност, че тези битки ги водим заедно, трябва да започнем да координираме посланията си, да говорим в един глас и да се опитваме „да заставаме мъжки“ зад правилните решения, независимо че понякога ни струват няколко гласа по-малко“, заяви Лена Бориславова.

Според нея повечето коалиционни партньори на „Продължаваме промяната“ са говорили на своите избиратели това, което искат да чуят, а не защото са вярвали, че решението и посланието им е правилно. Тя смята, че това има отношение към професионалната политика, която се страхува да взема революционни решения.

По думите на Бориславова важното е политиците да обясняват какво е правилното решение за бъдещето на България, а не да си играят със страховете на хората с предизборни цели. Тя даде за пример ситуацията около изгонването на руските дипломати и френското предложение за Република Северна Македония, което, по думите ѝ, дори не е било прочетено от някои народни представители.

„Очаквам по-ценностно и категорично поведение“, заяви още тя.

„Според мен се изисква много далновидност и много голяма смелост и почтеност, за да вземеш такъв ход“, заяви Лена Бориславова по повод решението на Кирил Петков да се откаже от премиерския пост и да бъде номиниран Асен Василев за кандидат за премиер. „Решение, с което казваш-  позицията не е важна, когато каузата е по-важна, не мисля че много хора могат да постъпят по същия начин“, допълни Бориславова.

Според Лена Бориславова не Корнелия Нинова е факторът, довел до решението за номинацията на Асен Василев за премиер. „Решението на първо място дойде от самия Кирил Петков, след това беше обсъдено на емоционално заседание на Парламентарната група, което продължи повече от четири часа, като всеки осъзна какъв исторически избор прави една личност“, посочи тя.

По думите ѝ два месеца е продължил процесът, който е довел до решението за експулсиране на 70 руски дипломати, като в разговорите са присъствали и представители на президентската институция.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук