Елеонора Митрофанова
На снимката: Елеонора Митрофанова

Посланикът на Руската федерация у нас смята да повдигне „пред ръководството на Русия въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва“. Това заяви Елеонора Митрофанова в своя официална позиция. Министерството на външните работи на България е отклонило нотата на Митрофанова във връзка с изгонването на 70 руски дипломати, казва още тя.

Във вторник вечерта премиерът Кирил Петков обяви, че държавата ни ще експулсира 70 дипломатически служители на Русия от България заради данни за шпионаж. Вчера посланикът на Москва си позволи да постави условие пред държавата ни, че ако суверенна България не отмени решението си, Русия ще предприеме стъпки по закриване на руското посолство у нас.

Изгонването на дипломатите стана причина и за отказ от страна на БСП да преговаря с „Продължаваме промяната“ за съставяне на нов кабинет, ако кандидат за министър-председател е Кирил Петков. Днес Петков обяви, че кандидат за премиер ще бъде Асен Василев, а БСП заяви, че ще се върнат на масата за преговори.

Експулсирането на руските дипломати обаче не се отменя и се очаква те да напуснат страната ни в неделя. По-рано днес премиерът заяви, че никой не може да поставя условия на България какво да прави до 12 на обяд. Условията на Митрофанова бяха решението за изгонването на дипломатите да се отмени именно до 12:00 часа днес, 1 юли.

Преди около час БГНЕС предаде, че Митрофанова е посетила Министерството на външните работи на България. След това се появи и позицията на Посолството на Руската федерация.

„За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва. Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков“, се казва в позиция на Посолството на Русия, подписана от Митрофанова и публикувана във Фейсбук.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук